Hlavní obsah

Expresivní akvarely Antonína Navrátila

Právo, Peter Kováč

Prostory Galerie A+A v Praze na Újezdě zaplnily do konce týdne rozměrné akvarely Antonína Navrátila. Autor je právník, který se k výtvarnému umění dostal jako autodidakt, nicméně první korektury mu dělal sám zakladatel moderní české malby Jan Zrzavý, s nímž se dobře znal.

Foto: Foto archív , Právo

Moře a lodě – charakteristická ukázka expresivního stylu Antonína Navrátila z katologu výstavy.

Článek

Řada vystavených akvarelů se tematicky věnuje Praze a Benátkám. V nelehké technice, kde je jen málo prostoru ke korigování tahů, vykouzlil Navrátil atmosféru dvou různých a přesto si navzájem blízkých měst.

Motivy i styl v něčem připomenou veduty Jana Baucha, klasika expresivní figurace. Navrátil je přímo opojen barvou a jeho akvarely působí jako živelně malované se spontánní dravostí, což se týká jak zobrazení historických památek, tak i motivů z přírody. Expresivnost dominuje, ale tak, že divák neztrácí čitelnost základního motivu. Antonín Navrátil v roce 1997 získal za svou výtvarnou tvorbu cenu Nadace Franze Kafky.

Antonín Navrátil

Antonín Navrátil A+A GALERIE Újezd 409/19, Praha 1-Malá Strana

od 12. října, denně kromě po 14–18 hodin

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se bydlí u Norimberka

Poslyšte povídání o parcele ženy provdané z Brna do Norimberka. S manželem zrenovovali dům se zahradou po jeho rodičích a autorka pohádek s výtvarnými sklony...

Výběr článků

Načítám