Hlavní obsah

Špátová točí dokument o pražském blobu na Letné

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisérka Olga Špátová natáčí časosběrný dokument Oko nad Prahou. Zachycuje v něm peripetie okolo plánované výstavby nové budovy Národní knihovny na Letné. Ke komu bude její film shovívavější, naznačuje i jméno producentky celého projektu, kterou je Eliška Kaplický Fuchsová, manželka autora tolik diskutovaného blobu.

Článek

„Od začátku zachycuji názory všech stran sporu. Zajímají mě, snažím se co nejvíce dozvědět, pochopit. Ale jisté je, že fandím svému hrdinovi – architektu Janu Kaplickému. Poté, co jsem viděla jeho návrh, těšila jsem se, že si do knihovny budu moct chodit číst, že budu pyšná, že máme v Praze tak výjimečnou architekturu,“ sdělila Právu Špátová.

Místo původně zamýšlené studie přípravy i výstavby se Oko nad Prahou díky okolnostem stalo spíše politicko-společenským dramatem.

Nejrozporuplnější postava primátora Pavla Béma.

„Myslím, že neradi se uvidí ti lidé, kteří lhali, nebo ti, co věřili ve svoji ,pravdu‘ a nechali se ovládnout nebo jen zmást vidinou vlastního mocenského prospěchu,“ komentovala roli jednotlivých aktérů Kaplický Fuchsová.

„Ti, co neviděli dostatečně dopředu a po kterých tady nic nezbude. Což jsou bohužel politici, kteří nepodporují kulturu jako takovou a snaží se ji ovlivnit nebo potlačit. Ředitel Národní galerie Milan Knížák se konkrétně v našem filmu ve dvou rozhovorech naprosto odkryl,“ dodala.

Jako nejrozporuplnější postavu natočeného materiálu pak vidí režisérka Špátová primátora Pavla Béma. „Plánované dokončení filmu je na podzim 2009. Tak uvidíme, co nám život ještě přinese za nečekané zvraty,“ dodala dokumentaristka, která stojí mimo jiné za snímky o písničkářce Radůze nebo o divadelním představení Dobře placená procházka.

Diváci budou moci zhlédnout výsledek její práce na obrazovkách České televize, která je koproducentem projektu. V úvahu stále připadá i nasazení dokumentu do kinodistribuce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám