Hlavní obsah

Romové protestují proti epizodě seriálu Místo činu, prý je uráží

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku dobře známý německý kriminální seriál Tatort (Místo činu) narazil na nečekaného protivníka. Organizace sdružující Romy v Německu žádá zrušení vysílání jednoho dílu, který se zabývá romskou otázkou. Prý je diskriminující, nebezpečný a podporuje předsudky. Informoval o tom magazín Spiegel Online.

Článek

Podle romské organizace předvádí Místo činu celou paletu stereotypů o Romech - kriminalitu, brutalitu, špínu, zanedbanost a zneužívání sociálního systému. Přitom původní záměr tvůrců byl opačný, vznik nového dílu nazvaného Brandmal (česky: "vypálené znamení" nebo "poskvrna") dokonce inicioval jeden Rom.

Verena Kulenkampffová, ředitelka německé televize WDR, nevidí žádný důvod, proč by se díl neměl vysílat a nátlak romské organizace odmítá. "My jsme narozdíl od rady Romů přesvědčeni, že s touto problematikou zacházíme velmi odlišně, díky pečlivě udělanému scénáři a obezřetně natočenému filmu," říká ředitelka.

Seriál prý naopak předsudky odstraňuje. Jedním z argumentů je i to, že základní myšlenka nového dílu pochází od předsedy rakouského romského kulturního spolku Rudolfa Sarköziho, který se podle Kulenkampffové účastnil i celého natáčení. Sarközi se domnívá, že právě tento seriál "by měl dát podnět proti unáhleným soudům."

V dílu Brandmal jde o konflikt mezi jugoslávskými imigranty a německými starousedlíky v Kolíně nad Rýnem. Spouštěcím mechanismem sporu se stane smrt jedné mladé ženy při požáru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám