Hlavní obsah

Nedělní dražba obrazů Filly i Gauguina na Žofíně

Právo, Peter Kováč

Velkou reprezentativní dražbu obrazů českých i evropských malířů pořádá aukční firma 1. Art Consulting v neděli v pražském Paláci Žofín. Nejatraktivnější nabídkou pro sběratele je kubistická malba Emila Filly Žena v křesle s knihou, která má vyvolávací cenu 6,8 miliónu korun. Obrazem ovlivněným tvorbou Pabla Picassa se malíř pochlubil i na výstavě v pražském Mánesu v roce 1932.

Článek

Z rané produkce Filly se bude v neděli prodávat také expresívně namalovaný Žebrák, oceňovaný kdysi jako významné dílo historikem umění Vincencem Kramářem. Jeho dražba začíná na částce 1,9 miliónu korun.

V nabídce klasiků meziválečné avantgardy je i abstraktní Kompozice Františka Foltýna za 1,95 miliónu, kvaš Františka Kupky Polární za 2,4 miliónu a obraz Horský pramen Antonína Procházky za 1,5 miliónu korun.

České poválečné malířství, fotografie i ilustrace

Aukční dům nabízí i velmi zajímavou kolekci klasiků evropského moderního umění. Mimo jiné bude k prodeji obraz Povodeň Maurice de Vlamincka, který lze získat od částky 2,8 miliónu korun nebo soubor jedenácti dřevorytů Paula Gaguina, které slavný malíř vytvořil během svého pobytu na Tahiti.

Pro sběratele je nedělní aukce i příležitostí nakoupit kvalitní díla českého poválečného malířství a atraktivní je i nabídka fotografií a také ilustrace Zdeňka Buriana.

1. Art Consulting Brno–Praha patří mezi nejrenomovanější aukční domy v ČR a je držitelem absolutního cenového rekordu na českém trhu: v loňském roce firma vydražila obraz Františka Kupky Výšky z roku 1938 za 22,1 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám