Hlavní obsah

Režisér Zkrocené hory točí komedii o Woodstocku

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Ang Lee, který má na kontě mimo jiné oscarové drama o homosexuálech Zkrocená hora, se pustil do filmu o nejlegendárnějším rockovém festivalu světa. Taking Woodstock nebude hudební dokument, ale čistokrevná komedie.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Janis Joplin

Článek

Film bude založen na knize Elliota Tibera, jednoho z lidí, díky nimž se Woodstock uskutečnil. Točí se přímo na místech, kde se festival v roce 1969 konal, a do kin by se měl dostat příští rok v souvislosti s jeho čtyřicátým výročím.

Ang Lee se s Tiberem setkal na křtu knihy v San Fransicku a tam se zrodila myšlenka na film. Režisér zatím nechce prozradit žádné podrobnosti o příběhu. "Nejsme v pozici, abych mohl probírat detaily o filmu," uvedl stručně jeho tiskový mluvčí.

Vrchol šedesátých let

Woodstock je považován za vyvrcholení éry hippies. Podle odhadů tehdy na slavnou louku ve státě New York přijelo půl miliónu lidí, z toho většina neplatila vstupné. Davy květinových dětí totiž strhly ploty a postavily si tam stanové město obřích rozměrů.

Život v něm zachytily filmové kamery, a vznikl tak známý dokument Woodstock "3 Days of Peace & Music". Na filmu spolupracovali Michael Wadleigh, Martin Scorsese či Thelma Schoonmakerová. Byl oceněn Oskarem v kategorii dokumentárních filmů a jeho "Director's Cut" obsahuje neuvěřitelných 225 minut hudby a rozhovorů s účastníky festivalu.

Na Woodstocku vystoupily téměř všechny nejvýznamnější hvězdy 60. let jako Joan Baez, Ravi Shankar, Santana, Canned Heat, Janis Joplin, Sly & the Family Stone, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, The Who, Jefferson Airplane, Joe Cocker, Ten Years After, Blood, Sweat & Tears a Jimi Hendrix.

Reklama

Výběr článků

Načítám