Hlavní obsah

Festival MOFFOM ocení Kubišovou a Seegera

Právo, VLA

Pátý ročník festivalů hudebních filmů MOFFOM se v pražských kinech Lucerna, Světozor a Evald uskuteční ve dnech 16. – 20. října. Opět se trochu rozrostl, letos přichystal osm sekcí, z nichž dvě jsou nové.

Článek

„Soustředíme se hlavně na představení newyorské hudební scény,“ říká ředitel festivalu John Caulkins, Američan usazený v Praze, který festival založil a přivedl za pět let mezi vedoucí světové hudebněfilmové akce. „Udržet se mezi dvaceti nejlepšími festivaly je náročné, ale děláme vše pro to, aby se nám to podařilo,“ dodává.

Newyorskou scénu ukáží mj. dokumenty o hip-hopu a jazzu, muzikál reprezentuje původní verze známých Procucentů, jeden dokument ukáže i výrobu legendárních klavírů Steinway v Qeensu.

V sekci Panorama bude promítnut i český snímek Sestra 

Z dalších sekcí uveďme Moffom Docs s filmem o Joy Division, Rock Docs se snímkem o Andy Warholovi a jeho Továrně. Novinkou je sekce Planet Moffom s nonverbálními snímky. V sekci Panorama bude promítnut i český snímek Sestra podle románu Jáchyma Topola s hudbou Psích vojáků.

Druhou novinkou je soutěžní sekce s dvanácti snímky. Vedle divácké poroty ji bude poprvé hodnotit i odborná s Petrem Dorůžkou a Alexandrem Hackem, známým německým rockovým muzikantem.

Jako každý rok udělí festival i ceny za celoživotní kariéru. Letos je obdrží naše Marta Kubišová a americký písničkář Pete Seeger. Na jejich počest budou promítnuty snímky Mučedníci lásky a Pete Seeger: The Power of Song, bohužel bez účasti Seegera.

Reklama

Související témata:

Související články

Toronto: Wong Kar-wai uvedl Popel času redux

Jak bývá zvykem u velkých režisérů po letech se některý jejich film objeví znovu v kinech v odlišné verzi, než k jaké je donutil producent. Říká se tomu...

Toronto: Che Guevara jako hvězda večírku

Nebývá zvykem, abyste na vyhlášeném festivalovém večírku, plném snobismu a předvádějících se hvězd, potkali revolucionáře. Nicméně tradiční InStyle...

Výběr článků

Načítám