Hlavní obsah

Na divadelní ceny nominováni Stivínová, Sokol či Radok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herci František Němec a Zuzana Stivínová a režiséři Ondřej Sokol a David Radok byli nominováni za tvůrčí počiny v uplynulé sezoně na ceny Sazky a Divadelních novin. Budou uděleny na slavnostním večeru 10. října ve Státní opeře Praha. Jména nominovaných osmého ročníku těchto ocenění oznámila Tereza Chalupová z redakce Divadelních novin.

Článek

Do nominací za herecký výkon bez ohledu na žánr zařadili divadelní kritici Danielu Kolářovou (role Mechtild v inscenaci Temně lákavý svět v Divadle Komedie Praha), Františka Němce (role Cecila v inscenaci Ledňáček v pražském Divadle Ungelt), Zuzanu Stivínovou (role Ireny v inscenaci Odcházení v pražském Divadle Archa) a Jaroslava Plesla (role Christyho Mahona v inscenaci Hrdina západu v pražském Činoherním klubu).

V kategorii Činohra mají naději na ocenění Jan Mikulášek za režii inscenace Evžen Oněgin v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, David Radok za režii Havlova Odcházení v pražském Divadle Archa, Ondřej Sokol za režii inscenace Hrdina západu v pražském Činoherním klubu a Dušan Pařízek jako režisér inscenace Proces v Divadle Komedie v Praze.

V oblasti hudebního divadla jsou v nominacích pěvkyně Soňa Červená v opeře Zítra se bude... uvedené v Národním divadle v Praze a také autoři tohoto projektu Aleš Březina a Jiří Nekvasil, dále Stanislav Moša za režii muzikálu Fame v Městském divadle v Brně a Ivan Kusnjer za titulní roli v opeře Falstaff nastudované v pražském Národním divadle.

Taneční a baletní kategorie obsahuje nominace choreografů Václava Kuneše a Jozefa Fručka (představení Small Hour realizované souborem 420 People v pražském Divadle Archa, respektive představení Holdin' Fast realizované souborem DOT 504 v pražském Divadle Ponec), Zuzana Susová jako "M" v baletu Causa Carmen v Národním divadle v Praze a Martin Vraný jako Mistr v inscenaci Mistr a žák uvedené v Divadle Archa v Praze.

Alternativní divadlo

Kategorie Alternativní divadlo obsahuje nominace Jiřího Adámka za autorství inscenace Evropané uvedené v Roxy NoD v Praze, Petra a Matěje Formanových za koncepci a režii inscenace Obludárium v produkci vlastní scény, Jiřího Havelky za režii inscenace Společenské tance uvedené v pražském Divadle Disk a také Davida Prachaře. V jeho případě kritici upozornili na kreativní herecký přístup v inscenaci Neúplný sen, uvedené v produkci Studia Damúza v Roxy NoD v Praze.

Z letošních kandidátů si některou z cen už dříve odnesli Petr a Matěj Formanovi (loni spolu se svým otcem Milošem Formanem za realizaci jazzové opery Dobře placená procházka v Národním divadle v Praze) a David Radok v roce 2001 za režii opery Wozzeck (Vojcek) v Národním divadle v Praze.

Slavnostním večerem ve Státní opeře Praha provedou diváky herec Martin Dejdar a operní pěvkyně Andrea Kalivodová. Vedle sólistů tohoto operního domu budou mezi účinkujícími Soňa Červená, Vlastimil Harapes, Jiří Stivín, Václav Postránecký a skupina Bona Fide Tango.

Ceny Sazky a Divadelních novin se udílejí od roku 2001 pod záštitou ministra kultury. Jsou spojeny s finanční částkou 150 000 korun, vítěz kategorie za herecký výkon sezony získá 200 000 korun. Autorem výtvarného ztvárnění ceny je sochař Stefan Milkov, diplom je z tvůrčí dílny Oldřicha Kulhánka. Tato ocenění se kromě Prahy v minulosti předávala i v brněnském Divadle Husa Na provázku a v královéhradeckém Klicperově divadle.

Reklama

Výběr článků

Načítám