Hlavní obsah

Mafiánské drama na turecký způsob i indie snímek o narušených vztazích

Novinky, Stanislav Dvořák

Strhující drama ze současného Německa inspirované americkými gangsterkami Chiko i nezávislý vztahový film Nackt (Nazí) lákají na právě zahájený festival kinematografie německy mluvících zemí Der Film, který probíhá v Praze a posléze i v regionech.

Článek

Prvky sociálního dramatu i temné kriminálky nese snímek Chiko s německou filmovou hvězdou Moritzem Bleibtreuem v jedné z hlavních rolí. Režisér Özgür Yildirim a producent Fatih Akin se v něm hlásí k odkazu klasických amerických mafiánských ság.

Mladý, chudý nevzdělaný Turek Isa, který si říká Chiko, touží proniknout do mafiánských struktur, uniknout z šedi paneláků obývaných imigranty a koupit si vysněný mercedes.

I když nejedná moc promyšleně, nelze mu upřít pohotovost a odvahu, a toho si všimne i místní drogový boss. Když Chiko zmlátí jednoho malého dealera marihuany, šéf mu dá práci a Chiko se poprvé v životě dostává k penězům.

Boss ho pak požádá, aby zastřelil svého nejlepšího kamaráda, který se ho předtím pokusil zabít. To nedokáže, ozvou se v něm poslední zbytky svědomí, jenže z kruhu násilí a se už nelze vymotat. Příběh končí sérií vražd, v nichž zemřou všechny hlavní postavy.

Pro českého diváka může být Chiko nejen napínavou podívanou, ale i oknem do neznámého světa miliónů arabských a tureckých imigrantů žijících jen pár kilometrů za našimi hranicemi. Že podobné problémy budou za pár let řešit i Češi, je nabíledni.

Nazí a nezávislí

Nackt (Nazí) je typický nezávislý vztahový film se všemi plusy i mínusy této škatulky. Tři páry mezi dvacítkou a třicítkou, které si žijí relativně dobře a jsou zdánlivě šťastní, v něm rozpitvávají své narušené partnerské vztahy.

Odhalují se tušené nevěry a komplexy z minulosti, hází se jedovatými poznámkami. Na večeři, kterou pořádá nejbohatší z párů ve svém luxusním bytě, se konflikty vyhrotí. Jeden z mužů se nemůže smířit s tím, že přátelé mají peníze a jeho partnerka se pak hloupou poznámkou usvědčí z toho, že spala s manželem hostitelky.

Večírek končí hádkou, když se páry rozhodnou hrát hru, ve které se svléknou a poslepu mají hmatem poznat své partnery. Ukáže se, že to nedokážou.

Novinkou letošního ročníku Der Filmu je rozšíření festivalu do regionů. Vedle Prahy a Brna se představí německy filmy mluvené také v Ústí nad Labem, v Uherském Hradišti a na dalších místech. Více na stránkách www.derfilm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám