Hlavní obsah

Dvě tváře talentované zpěvačky Katy Perry

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katy Perry, čtyřiadvacetiletá rodačka ze Santa Barbary v Kalifornii, je třeštidlo. Není to běžně používané recenzní slovo, leč přesnější čeština nenabízí. Své první album vydala už v roce 2001 jako – Katy Hudsonová. Lidé si ji ale pletli s herečkou Kate Hudsonovou. Proto sáhla po uměleckém přízvisku Perry. Nikterak to její kariéru nenabouralo, s debutem totiž žádná nezačala.

Článek

V následujícím čase s hudbou nepřestala. Soustavně si také pouštěla pusu na špacír, takže sem tam pronesla něco, čím na sebe upoutala mediální pozornost. Vrcholem doby hledání sebe sama bylo nazpívání písničky Simple k reklamě na džíny před třemi lety. Teprve poté si jí všimli lovci talentů z vydavatelské firmy Capitol Records a věci se daly do pohybu.

Katy Perry je zvláštní úkaz plný rozporů

V dětství zpívala v kostele, později párkrát „napálila“ křesťanství jako přetvářku a hádala se do krve s jeho zastánci. Bere si na mušku šoubyznys, přitom k němu pokradmu tlapká. Také se tváří jako alternativní děva, přesto se zuby nehty drží teenagerského poprocku jako Avril Lavigne nbo Pink.

Na desce One Of The Boys je ale především zábavná. Všechno se točí kolem historek s chlapci, jež zažila nebo slyšela, a milostných karambolů. V neposlední řadě i okolo radostné, živé poprockové muziky.

Katy Perry má dvě umělecké tváře: je nezávislá dívka jednadvacátého století. Je sakramentsky sebevědomá (ovšem přinejmenším hlasově má být proč), míří ostří na kluky a chlapy, nadává jim a tím je dráždí tak, že právě oni tvoří větší část jejího nového publika. Kolem zvukových hudebních experimentů našlapuje na celou plochu chodidla a je cítit, že by ji nedělaly zásadní problém. Je typ zpěvačky, která přijímá výzvy a ví, že není doba pro „puťky“.

Její druhá opravdovější tvář je poklidná

Její druhá, pravděpodobně opravdovější tvář je poklidná, s mírně ironickým neškodným úšklebkem. V baladách Lost, I’m Still Breathing či Thinking Of You je víc než atak zakotvena pomilováníhodná holčičí bezbrannost. V ten moment volá po nějakém zázemí.

Ať tak či onak, na hudební scéně je nový talent. Čas ukáže, zda se uchytí. I kdyby ne, album One Of The Boys patří k tomu lepšímu, co v současnosti vyšlo.

Navíc se jí plní sny. Po úspěchu singlu I Kissed A Girl se o něm kdesi v tisku pochvalně vyjádřila i hvězda Madonna.

„Byla to senzační zpráva,“ říká Katy. „Když jsem se to dozvěděla, začaly mi samým štěstím slzet oči. Neplakala jsem, jen jsem byla dojatá. Víte, toužím se sejít s Madonnou. Chtěla bych s ní posnídat a jen tak se bavit. Chtěla bych se jí zeptat, jak to dělá, že je tolik let v kurzu a drží svou kariéru na takové úrovni. Netoužím po tom, aby mi dala na všechno recept, chci jen, aby se se mnou bavila.“

Katy Perry: One Of The Boys

EMI, 46:52

Reklama

Související témata:

Související články

Skončí analogová ČT 2 z Cukráku a Kleti

Úderem půlnoci z úterý 30. září na středu 1. října skončí zemské analogové vysílání programu ČT 2 z hlavního středočeského vysílače Cukrák (kanál 53)...

Půl tisíce přání v aforismech

„Přeji vám, abyste neuvízli v malosti malých, neprodali se za přízeň mocných, nenechali se zbavit vlastního myšlení a nikdy nepřistoupili na roli vykonavatele...

Výběr článků

Načítám