Hlavní obsah

Slavné Bienále tance v Lyonu

Právo, Marcela Benoniová

Velkolepou přehlídku tanečního umění napříč kontinenty i kulturami, organizuje již pětadvacet let Guy Darmet, zakladatel a ředitel výjimečného tanečního festivalu v Lyonu. Letošní ročník nazvaný Retour en avant (Návrat dopředu ) předvedl na osmnácti scénách choreografické osobnosti i taneční události připomínající minulá léta bienále.

Článek

Ze současné tvorby to byly francouzské soubory. Michel Hallet Eghayan dílem Retour en avant zavzpomínal s hudbou J. S. Bacha na své umělecké začátky. José Montalvo a Dominique Hervieu uvedli vesele laděnou inscenaci Gershwin, připomínající první  americké muzikály. Baletní soubor lyonské opery  se představil ve vynikající kondici ve starších dílech Maguy Marin, Williama Forsytha a Jerome Bela.

Zcela novým dílem a typicky dynamickým choreografickým rukopisem se prezentoval Angélin Préljocaj a jeho taneční soubor v nevšední verzi pohádky Blanche – Neige (Sněhurka) na hudbu Gustava Mahlera. Francouzská choreografka Maguy Marin a její taneční skupina se sídlem v nedalekém Rillieux – la-  Pape uvedla novou choreografii Turba.

Ze zahraničních souborů exceloval belgický Rosas choreografky Anne Teresy de Keersmaeker  s nedávnou premiérou D´un soir un jour. Německou choreografku a  výrazovou tanečnici Susanne Linke také nebylo třeba v Lyonu představovat, stejně tak jako taiwanský soubor Legend Lin Dance Theatre a jeho  choreografku  Lee – chen Lin, tentokrát s premiérou  rituální kompozice Miroirs de Vie (Zrcadla života).

Vrcholem festivalu pro obyvatele Lyonu bývá slavnostní Défilé, procházející hlavními tepnami nádherného francouzského velkoměsta. Na 300 000 diváků fandilo nepřebernému množství tanečních výstupů, leckdy hraničícím s cirkusovými či davovými scénami  podobnými našim sokolským sletům. Tříhodinové Legendy budoucnosti,  interpretované tanečníky i dobrovolníky z širokého okolí, vyvrcholily koncertem brazilské hudby.

Lyon  i jeho starosta, Gérard Collomb a radní vnímají tanec a divadlo jako důležitou  a neodmyslitelnou součást života. Zúčastňují se zásadních kulturních  aktivit i zážitků a v současné době bojují o primát, aby se Lyon stal v roce 2013  metropolí evropské kultury.

Bienále tance

Retour en avant  (Návrat dopředu ) 6. – 30. 9. 2008  Lyon , Francie

Reklama

Výběr článků

Načítám