Hlavní obsah

Půl tisíce přání v aforismech

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Přeji vám, abyste neuvízli v malosti malých, neprodali se za přízeň mocných, nenechali se zbavit vlastního myšlení a nikdy nepřistoupili na roli vykonavatele cizí vůle. Přeji vám, abyste nikdy nevěřili, že ve jménu krásných ideálů se dá lhát, obohacovat, ničit a zabíjet,“ napsal básník, esejista a novinář Michal Černík ve svazku pojmenovaném prostě Kniha lidských přání.

Článek

Soustředil v něm na půl tisíce různých přání v aforismech, širších sděleních a nakonec i v básnické formě. Čtenář se může přesvědčit, že se mu podařilo se neopakovat, i když to v případě, kdy se autor nutí nebýt mnohomluvný, není vůbec jednoduché.

Zajímavý test, co všechno dokáže předat literární poselství

Černík dokazuje básnickou metaforu, vtip a vůbec nadhled, nesklouzne k nevraživosti a nenávisti, které vždy nutí k ostražitosti, cože se to za nimi – třeba jen v autorově raněné duší – vlastně skrývá. Vede k přemýšlení o sobě samém, o světě, do něhož nám bylo dáno se narodit, stejně jako jsme nemohli určit čas, kdy se v něm objevíme. Nést svůj osud statečně, to už ovlivnit dokážeme.

Je to zajímavý test, co všechno dokáže předat literární poselství. Známe nejen básně, povídky a romány, ale i dopisovou literaturu. Žánr nerozhoduje, ale schopnost překročit sám sebe, oslovit druhé kouzlem slova. Které může být nepříjemné a někdy i bolet:

„Většina z nás si nese svůj díl odpovědnosti za zlo, proti němuž nic neudělala, za omezenost, kterou tolerovala, za dogmata, kterým uvěřila, za lži, kterým tleskala. Ať si to umíte alespoň přiznat.“

Michal Černík: Kniha lidských přání, vydal BALT EAST, ilustrace Josef Velčovský, 134 stran, 164 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová architektonická tvář Prahy

Aktuální pražská architektura je oblíbeným tématem k diskusi. Jaká je? Je jí hodně, je rozmanitá, obsahuje širokou škálu objektů, rozprostřena je po celém...

Tak to chodí: Slyšte!

Takhle nazvat detektivku si může dovolit buď autor, kterému ani zbla nezáleží na prodejnosti jeho knihy, nebo ten, jenž ví, že už jméno je zárukou tantiém...

Výběr článků

Načítám