Hlavní obsah

Fiktivní sjezd KSČ a fialoví králíci na festivalu Tina B.

Právo, Kateřina Farná

Pouliční slavnosti, vzkříšený sjezd komunistické strany nebo obří fialový králík na Vltavě. To jen namátkou z programu třetího ročníku Festivalu současného umění Praha – Tina B. Ten se v hlavním městě koná do 15. října.

Článek

Hlavním tématem je letos angažované umění. „Tento kurátorský koncept podtrhuje odhodlání festivalu zkoumat vazby mezi novými a experimentálními formami uměleckého vyjadřování a širšími kulturními a společenskými souvislostmi,“ uvádějí organizátoři.

Jednotlivé sekce (výstavy a performance) jsou umístěny v Italském kulturním institutu, Laterně magice, Galerii Vernon, klubu Lávka, v závodě ČKD nebo v Galerii Kritiků.

Projekt Videocracy se zaměří na videa a speciální instalace, sekce Tma v poledne pak zkoumá roli světla v současném umění. Tina B. představí také japonské umění.

„Všelijaké politické, intelektuální, společenské i každodenní revoluce můžeme vnímat jako součást jednoho dialektického procesu a vyvinout mezi nimi tvůrčí hru,“ uvádí kurátorka sekce Alternativní revoluce Blanca de la Torre.

V polorozpadlém domě naproti Veletržnímu paláci vzniklo dočasné umělecké centrum, kde se promítají videa, jsou umístěny zvukové a světelné instalace, nástěnná práce Vladimíra Skrepla nebo díla streetartistů (Point, Pasta, Masker).

Řada projektů akcentuje invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Zajímavou vizuální inscenací bude rekonstrukce tzv. vysočanského sjezdu KSČ, která se odehraje v závodě ČKD 10. října.

Festivalem ožijí i veřejné prostory. Ve čtvrtek 9. října začne Týden speciálních akcí. Na Prahu zaútočí fialoví králíci – ten obří popluje po Vltavě, poté jej přesunou ulicemi na Ovocný trh. A jedním chlupáčem to nekončí. V neděli 12. 10. můžete narazit na průvod italských umělců převlečených do králičích kostýmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám