Hlavní obsah

Slavný Hirst se draží i v Praze

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestačili jste si před pár dny koupit v Londýně za 10 miliónů liber celého zabitého býka naloženého ve formaldehydu, veleúspěšné umělecké dílo britského výtvarníka Damiena Hirsta? Nevadí. Podobnou příležitost budete mít 28. září v Praze v Konferenčním centru. Dražit se tu bude Hirstova litografie zobrazující auto v krajině, překryté pestrobarevnými kroužky. Dílo o rozměrech 32x44 centimetrů vytištěné v počtu 50 kusů bude mít vyvolávací cenu 125 tisíc korun.

Foto: Foto katalog, Právo

Litografie Damiena Hirsta Sports Car Painting z roku 1998, která se bude dražit v neděli v Praze.

Článek

Je to sice šestinásobek průměrné české mzdy, ale jde o pakatel oproti miliónům liber vyplacených nedávno v aukční síni Sotheby‘s. Pokud si grafiku koupíte, pak si ji nevěšte na zeď, ale nechte si ji odborně zakonzervovat ve formaldehydu – bude to stylové.

Aukci mezinárodního výtvarného umění připravuje firma WOXART, která nabízí i grafiky a objekty Caldera, Christa, Dokoupila, Kabakova, Paladina, Pencka, Rauschengerga nebo Koonse. Kromě jejich prací je v nabídce i výběr z českých výtvarníků – nejdražším dílem celé kolekce je skleněný objekt výtvarné dvojice Libenský–Brychtová, jehož dražba začne v neděli na částce 1,45 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvlivnějším umělcem je Damien Hirst

Žebříček stovky nejvlivnějších osobností ve světě současného výtvarného umění, který každoročně sestavuje renomovaný britský měsíčník ArtReview, letos stejně...

Výběr článků

Načítám