Hlavní obsah

Na festival Der Film přijede i "teroristka" Prollová

Novinky, Stanislav Dvořák

Třetí ročník festivalu německých, rakouských a švýcarských filmů Der Film proběhne 1. - 9. října v Praze i v regionech. Nabídne mimo jiné snímky o teroristické skupině Frakce Rudé armády (RAF). Účast přislíbilo patnáct zahraničních hostů včetně německé fotografky Astrid Prollové, která byla na přelomu šedesátých a sedmdesátých let členkou RAF.

Článek

Prollová se zúčastní diskuse s názvem RAF - Od protestu k terorismu dne 6. října v pražském Goethe Institutu. Dalšími mluvčími diskuse budou německá historička Annette Vowinckel a režisér snímků Nůž v hlavě a Stammheim Reinhard Hauff. Fotografka je také autorkou doprovodné výstavy dobových fotografií s názvem „Obrazy RAF - Hans a Grete“, která bude po celou dobu festivalu přístupná veřejnosti v kině Aero.

Hosté budou přítomni i na dalších diskuzích, například po snímku Smažky (orig. Drifter) režiséra Sebastiana Heidengera, který je věnován problematice mladistvých bezdomovců závislých na tvrdých drogách, bude následovat diskuse se zástupci drogové poradny a občanského sdružení SANANIM, Mgr. Štěpánkou Čtrnáctou a Martinem Větrovcem, a producentem snímku Nilsem Bökampem. (3. října od 20:30 hodin, Světozor). K snímku Chiko dorazí hlavní představitel Denis Moschitto a režisér Özgür Yildirim. Projekce proběhne 2. října v 18:45 hodin ve velkém sále kina Světozor.

"Festivalové publikum přivítá i zástupce dvou snímků, které na podzim přicházejí do české distribuce. Jedná se o premiérový film odvážně zachycující vzplanutí lásky mezi seniory Sedmé nebe (orig. Wolke 9) a groteskní snímek Absurdistán (Absurdistan) uvede osobně ve Světozoru 3. října režisér Veit Helmer," dodává Silvie Marková z agentury Smart Communication.

Gangsterský snímek s Moritzem Bleibtreuem

Největším potenciálním hitem letošního ročníku je Chiko, gangsterský snímek ze současného Hamburku s hercem Moritzem Bleibtreuem, který je už i v ČR poměrně známý. Hrál např. ve filmech Knockin' On Heaven's Door, Lola běží o život, V červenci a Mnichov. Režisér Özgür Yildirim a producent Fatih Akin, který sám natočil slavné snímky Proti zdi, Na druhé straně nebo V červenci, se v něm hlásí k odkazu klasických děl Martina Scorseseho a Briana de Palmy.

Celkově budou v pražských kinech Aero a Světozor promítnuty dvě desítky hraných i dokumentárních snímků, z nichž většina představuje špičku německé, rakouské nebo švýcarské filmové produkce poslední doby. Během devíti dnů si diváci budou moci vybírat z pěti programových sekcí: Der Film Spezi, Das Debüt, Die Doku, Der ParagRAF a Die Ikone `68 – Uschi Obermaier, které nabízí aktuální témata i pohledy do nedávné německé minulosti.

Novinkou letošního ročníku je rozšíření festivalu do regionů. Vedle Prahy a Brna se představí německy mluvené filmy také v Ústí nad Labem, v Uherském Hradišti a na dalších místech. Více informací na www.derfilm.cz .

Reklama

Výběr článků

Načítám