Hlavní obsah

Ten divnej bluesman s kšiltovkou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miláček amerických a britských kritiků Seasick Steave vypadá jako farmář, který si odskočil od traktoru na svačinku. Hraje na tu "nejhorší kytaru ve vesmíru" (určitě nejotřískanější) a jeho neotesanému kouzlu podléhají v USA i ve Velké Británii. Nové album nazvané I Started Out With Nothing and Still Got Most of It left mu vychází v říjnu.

Článek

Steve Wold alias Seasick Steave se narodil po druhé světové válce nedaleko San Franciska. Jeho otec hrál na piáno v místní kapele a zařídil mu učitele kytary. Steve se později toulal po světě, pracoval na farmách a hrál blues na ulici i v pařížském metru.

V devadesátých letech se potloukal v Seattlu, kde hrál s mladšími kapelami a přičichl tak k vlně grunge. Teprve v roce 2003 natočil první vlastní CD ve stylu country blues a nastoupil cestu k mediální slávě. Prodávalo se až překvapivě dobře. V roce 2007 získal cenu Mojo pro objev roku.

"Mám tu nejhorší kytaru ve vesmíru, jsou tam jen tři struny a ještě jsou na špatném místě," říká Steve.

"Vždycky když jdu před ty tisíce lidí, říkám si, jak je možné, že někdo, kdo není mladý a nebyl nikdy slavný, může mít najednou takový úspěch? Lidi jsou asi unavení z luxusu, tak mě rádi posluchají, jak hraju na akustickou kytaru a podupávám si."

Reklama

Výběr článků

Načítám