Hlavní obsah

Pražská aukce láká na Warhola

Aukce výtvarného umění zaměřená na současné autory se uskuteční v neděli v konferenčním centru City v Praze na Pankráci. Velkou pozornost pořadatelé ze společnosti Woxart věnují zahraničním autorům, dražit se budou třeba díla Andyho Warhola, Jeffa Koonse, Cindy Shermanové, Roberta Indiany či Josepha Beuyse. Předaukční výstava se koná v Galerii Nová síň ve Voršilské ulici do soboty 27. září.

Foto: Profimedia.cz

Elektrické křeslo od Andyho Warhola

Článek

Většina aukčních síní v České republice těží z dlouhodobé obliby české moderny či umění 19. století, popřípadě starých mistrů. Současnému českému umění se věnuje jen doplňkově, zahraniční autoři dneška pak jsou zastoupeni jen výjimečně. Woxart se na současné umění specializuje, kromě pořádání aukcí připravuje výstavy ve své galerii v Holešovicích a vydává Revue Art zaměřenou na současné umění, nejen výtvarné.

V nabídce víkendové aukce je třeba slavné Warholovo Elektrické křeslo (serigrafie, vyvolávací cena 270 000 korun), fotografie Cindy Shermanové s názvem Předek (Ancestor, 75 000 korun) či práce Jeffa Koonse Luxury and Degradation (Přepych a degradace) s vyvolávací cenou 350 000 korun.

Současné umění jde nahoru

Radan Wagner ze společnosti Woxart uvádí, že za poslední roky stoupl výrazně v Česku i v zahraniční zájem o současné umění. "Ceny i poptávka rostou - vznikají nové sbírky, objevují se další zájemci, také aukce jsou hojně navštěvovány a pečlivě sledovány. Na druhou stranu se zde stále nedostává v odpovídající míře transparentní pravidelné nabídky děl zajímavých či významných autorů světové scény," uvedl.

Investice do současného umění je podle galeristů výhodná - nyní i vzhledem k nestálé měně či celosvětově nejistému kurzu akcií.

"Také proto jsme se rozhodli reagovat na nastalou situaci uspořádáním první aukce současného mezinárodního umění," uvedl Wagner. Těší se na 'konfrontaci' dvou dosud spíše vedle sebe existujících oblastí, českého a zahraničního umění.

Reklama

Výběr článků

Načítám