Hlavní obsah

Do síně slávy nominována Metallica, The Stooges i Jeff Beck

Novinky, Stanislav Dvořák

Novou várku nominovaných oznámila americká rock'n'rollová síň slávy. Nejtěžším kalibrem příštího uváděcího ceremoniálu by mohla být Metallica, dále je na seznamu kytarista Jeff Beck či skupina The Stooges. Seznam nominací doplňují rapeři Run DMC, zpěvačka Wanda Jackson a skupina Chic.

Článek

Metallica je už od osmdesátých let nejslavnější metalovou skupinou světa s téměř neotřesitelným postavením na trhu. I přes některá rozpačitá alba z pozdějších let jako Reload a St. Anger dodnes vyprodává největší stadióny, v ČR vystupovala letos v červnu.

Velmi uznávaný kytarista Jeff Beck zahájil kariéru v šedesátých letech v Anglii, hrál mimo jiné se slavnou foramcí Yardbirds. Je všestranným hráčem, který zasáhnul do světa bluesrocku, jazzu a fusion, ale i nejtvrdšího rocku. Beck získal čtyři ceny Grammy a známý americký magazín RollingStone ho zařadil na čtrnáctou příčku svého žebříčku nejvýznamnějších kytaristů historie.

Rap a Aerosmith

Prapunkoví harcovníci The Stooges jsou dnes známí hlavně kvůli zpěvákovi Iggy Popovi. Rozpadli se v roce 1974 (důvodem tehdy byla Popova závislost na heroinu), ale nedávno se nečekaně dali dohromady a minulý týden vystupovali v Praze.

Rapeři z osmdesátých let Run DMC nepatří v ČR k nejznámějším, úspěch měla svého času jejich předělávka starého hitu Walk This Way, na které spolupracovali s rockovou skupinou Aerosmith.

Minulý rok síň slávy přijala i zpěvačku Madonnu, což vyvolalo vlnu rozhořčení. Padesátiletou komerční hvězdu do síně zvolilo několik set lidí z hudební branže, jenže řada odborníků poukazovala na nesmyslnost spojování toho, co produkuje Madonna, s pojmem rock and roll. Na hudebních serverech se objevil i názor, že síň slávy chtěla jen přitáhnout pozornost (a sponzory) a kvůli tomu rezignovala na kvalitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jackson i Pink Floyd do Síně slávy

Legendární alba Thriller od amerického zpěváka Michaela Jacksona (na snímku) a The Wall od britské kapely Pink Floyd vstoupí do Grammy Hall Of Fame, hudební...

Výběr článků

Načítám