Hlavní obsah

Chystá se dražba vzácných obrazů, které ministerstvo zakázalo vyvézt

Právo, Peter Kováč

V neděli odpoledne se v pražském hotelu Hilton draží nejcennější obrazy ze sbírky amerického podnikatele Petera Schwartze, který si chtěl ve Washingtonu vybudovat sbírku českého kubismu a surrealismu, ale Ministerstvo kultury ČR mu nedalo povolení k vývozu některých děl. Rozhodl se proto celou kolekci postupně rozprodat.

Foto: Právo

Nejcennějším obrazem nedělní aukce je Čapkova Koupel nohou, považovaná za ikonu českého kubismu.

Článek

V nabídce je obraz Koupel nohou od Josefa Čapka, Kopretiny od Antonína Procházky, Zátiší s artyčokem a mandolínou od Emila Filly a Krypta od Františka Muziky.

Všechny čtyři skvosty byly v 90. letech restituovány z pražské Národní galerie. Jejich vyvolávací cena se pohybuje v průměru kolem čtyř až pěti miliónů korun a předpokládá se, že konečná cena by mohla být až dvojnásobná. Bude to takový test síly českého kapitálu, protože ze zahraničí si může obrazy koupit jen občan Evropské unie.

Dražbu Američanovy sbírky má na starost renomovaná Galerie Art Praha, jejíž majitel Vladimír Neubert pro Právo řekl: „Jde o mimořádnou nabídku, o kterou bude mezi českými sběrateli určitě zájem.“ Nejcennějším obrazem je Čapkova Koupel nohou, považovaná za ikonu českého kubismu, kterou Schwartz vydražil na podzim 2006 za 9,3 miliónu Kč.

V sobotu v Kongresovém sále České národní banky v Praze se uskuteční i dražba aukčního domu Dorotheum, která nabídne dlouho nezvěstné dílo Jana Zrzavého – Podobiznu malíře Adolfa Gärtnera.

Dražba obrazu začne na šesti miliónech Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám