Hlavní obsah

VIDEO: Výstava World Press Photo jako výkladní skříň světa

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Prahy dorazila výstava nejlepších novinářských fotografií World Press Photo. Válečné nepokoje v Africe, konflikt mezi Turky a Kurdy, zavražděná pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová, portrét Vladimira Putina, záběry zastřelených horských goril, extrémní sporty, poetika přírody, hlad, násilí, smrt...

Foto: World Press Photo, Právo

Hlavní cena WPP: fotografie vyčerpaného vojáka v Afghánistánu.

Článek

I tak viděli loni svět profesionální fotoreportéři, jejichž svědectví ocenila porota prestižní světové soutěže – World Press Photo (WPP). Putovní přehlídka vítězných snímků se zastavila také v české metropoli.

Výstava asi stovky snímků 59 fotografů z třiadvaceti zemí začíná v pátek 19. září. Do 12. října ji hostí pražské Karolinum. Praha je tak jednou z osmdesáti světových metropolí, kam výběr fotografií dorazil.

Nemůžeme soudit svět

Hlavní cenu WPP získal britský fotograf amerického časopisu Vanity Fair Tim Hetherington za snímek z války v Afghánistánu. Ten pořídil 16. září 2007 a zobrazuje na něm vyčerpaného amerického vojáka v zákopu.

„Tento snímek ukazuje nejen vyčerpaného člověka, ale také jeden vyčerpaný národ,“ řekl předseda poroty Gary Knight. „Všechny nás to zasáhlo,“ dodal.

Knight, sám velmi úspěšný fotograf, o výběru vítězných snímků rovněž uvedl: „Po zralé úvaze jsme se rozhodli dát přednost snímkům, které považujeme za nejlepší fotografické ztvárnění tématu, nikoli téma samotné. Měli jsme pocit, že jsme způsobilí posuzovat fotografie, ale nemůžeme soudit svět – nemůžeme rozhodnout, jestli jsou důležitějším tématem migrace, chudoba či problém lidí bez domova.“

Cena Prahy

V Praze se WPP konalo poprvé v roce 1990 a od začátku se udílí zvláštní ocenění. Cenu Prahy letos získala americká dokumentární fotografka Carolyn Drakeová. Ta se umístila na druhém místě v kategorii Každodenní život se sérií fotografií zachycujících život v důlním ukrajinském městečku Torez, kde zůstali lidé s příchodem ukrajinské nezávislosti bez práce.

World Press Photo

Praha: Karolinum (Křížová chodba)

Výstava trvá do 12. října

Otevřeno: denně od 10 do 18 hodin

Vstupné: 100/60 Kč

Letošní 51. ročník byl rekordní. Do soutěže se přihlásilo 5019 fotografů ze 125 zemí světa, celkově pak museli porotci hodnotit více než 80 tisíc snímků. Žádný český fotograf se však do finále nedostal.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová architektonická tvář Prahy

Aktuální pražská architektura je oblíbeným tématem k diskusi. Jaká je? Je jí hodně, je rozmanitá, obsahuje širokou škálu objektů, rozprostřena je po celém...

Streetart vytváří galerie přímo na ulici

Pomineme-li odvěkou lidskou touhu zanechávat po sobě stopy na rozmanitých místech, je streetart jedním z fenoménů druhé poloviny 20. století. Tehdy se umělci...

Výběr článků

Načítám