Hlavní obsah

Do kin se řítí brutální komedie Tropická bouře

Právo, Věra Míšková

Jen týden uplynul od premiéry seriózního českého válečného filmu Tobruk a je tu opět válka - ovšem zcela jiného druhu. Americký film Tropická bouře je politicky nekorektní, brutálně komediální, v dialozích strašlivě vulgární, ale rozhodně chytrý a vtipný. Lze očekávat, že se stane diváckým hitem letošního podzimu.

Článek

Tropická bouře je drama z vietnamské války, které podle memoárů vietnamského veterána Štístka (Nick Nolte) natáčí v asijské džungli režisér Damien Cockburn (Steve Coogan) s populární hereckou trojicí Tuggem Speedmanem (Ben Stiller), Kirkem Lazarusem (Robert Downey jr.) a Jeffem Portnojem (Jack Black).

Samé těžké kalibry

Ta Tropická bouře, která právě vtrhla do našich kin, ovšem není válečné drama, ale komedie o tom, jak a kam se jeho natáčení zvrtlo, a co z toho vzešlo. Samé strašné věci. Natáčení se totiž nedařilo od samého začátku a my, diváci, přicházíme na plac v momentu, kdy je v měsíčním skluzu, protože britský artový (!) režisér Cockburn není sto zvládnout primadony Speedmana, Lazaruse a Portnoje. Proto přistupuje na šílený plán bezrukého veterána Štístka vysadit herce (nejen ty tři) ve vietnamské džungli s tím, že skrytými kamerami natočí realitu, a tím celý film zachrání.

Řízením osudu se však herci ztratí, což někteří z nich netuší ještě ani ve chvíli, kdy je po zuby ozbrojení Vietnamci táhnou do nitra svých chýší, do nitra drogového království. Ono to vážně vypadá jako scéna z nějakého děsně akčního a pitomého filmu, když vietnamský kluk zařve: "Jsou z protidrogového! Na mučidla s nimi!"

Ben Stiller, který se jako režisér uvedl zdaleka ne oslnivým filmem Zoolander z prostředí modelingu, sáhl tentokrát po nejtěžších kalibrech, jaké lze vytasit v parodii na natáčení hollywoodského trháku a jaké lze zároveň použít, když chce člověk dokázat, že mu nic není svaté, a že legraci si lze dělat absolutně ze všeho a všemi způsoby. Ano, lze, pokud je to chytře vymyšlené. A to Tropická bouře je.

Samozřejmě připomene Žhavé výstřely, ale oproti nim působí mnohem realističtěji, což je tím komičtější a kromě toho využívá citace mnoha již natočených filmů nejen pro ty citace samotné. Pracuje s nimi ve vyšším patře, když s jejich pomocí a z nich vytváří nový, vlastní humor. Proto sice i tady platí, že se víc pobaví fanoušci, kteří snadno odhalí každý citovaný film, ale nepřijdou zkrátka ani diváci, kteří vyrazí do kina jednou, dvakrát do roka.

Satira nejen na filmy

Tropická bouře je spíš satira než parodie. S humorem a nadsázkou vypovídá mnohé nejen o hollywoodských praktikách a zákulisí natáčení filmů, ale v obecnějším smyslu o byznysu, politice a dalších podstatných věcech, které hýbou životem nejen v Americe. Diváci tedy najdou v bláznivých situacích hodně reality, a o to větší úspěch lze samozřejmě očekávat.

Herecky je Tropická bouře jedním slovem výtečná - od skvělého veterána Nicka Nolteho přes jednoho z nejvýraznějších komiků současnosti, tlusťocha Jacka Blacka, zase jednou výborného Roberta Downeyho jr. až po dvanáctiletého Brandona Soo Hoo v roli šéfa drogového království. A až uvidíte Toma Cruise, pravděpodobně zahýkáte smíchem i blahem nad jeho velmi nečekanou, ale skvělou kreací.

Jak jsem již zmínila, Tropická bouře je také vulgární komedie. A budiž vzdán hold autorovi českých titulků Františku Fukovi za to, jak se „sprostými slovíčky“ pracoval: kampak na něj s tím věčným americkým „fuckováním“. Bohatství češtiny je nepřeberné a Fuka ho využil do mrtě a tak precizně, že hodně smíchu bude znít sálem díky jeho práci s češtinou. A zase platí, že když se to opravdu umí, je možné prakticky úplně všechno.

Zbývá poznámka nakonec - navzdory tomu, jak výborně jsem se bavila, poněkud mi zatrnulo, když jsem si uvědomila, že právě tento film jde do kin obložen z jedné strany Tobrukem a z druhé Katyní, která má premiéru dokonce týž den jako Tropická bouře. Lístky do kina jsou drahé, a kterému z právě premiérovaných válečných filmů přivede tato shoda do kin víc diváků a kdo na ni doplatí, zdá se nabíledni.

Tropická bouře, USA 2008, 107 min.,Režie: Ben Stiller, Robert Downey Jr., Jack Black, Tom Cruise a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám