Hlavní obsah

Sluha dvou pánů se v Národním divadle blíží rekordu v počtu repríz

Rekord Národního divadla v Praze týkající se největšího počtu repríz jedné inscenace "dorovná" v sobotu 27. září Miroslav Donutil v titulní roli Goldoniho komedie Sluha dvou pánů. Rozverný příběh, který v roce 1994 nastudoval režisér Ivan Rajmont, se dočká 403. repríze. Stejný počet jich dosáhla Örkényho Kočičí hra s Danou Medřickou v hlavní roli, která se uváděla v letech 1974 až 1982.

Článek

Zatímco herecké obsazení většiny postav Sluhy dvou pánů se za léta uvádění proměnilo, Donutil v roli neodolatelného sluhy Truffaldina v inscenaci zůstal a pokaždé sklidil potlesk zaplněného hlediště Národního či Stavovského divadla.

"Právě na jeho výkonu je postaven úspěch této inscenace, která je čtrnáct sezon neustále vyprodána," řekl mluvčí činohry české první scény Tomáš Staněk.

Sluha dvou pánů je ukázkovým příkladem klasické commedie dell´arte s tradičními postavami a situacemi a také s prostorem k improvizaci. Odehrává se v úzkém rodinném kruhu, kde se právě chystají zásnuby. Všechno komplikuje věčně hladový a popletený sluha Truffaldino, který rozehrává komedii záměn a nedorozumění.

"Z běžného činoherního titulu se stal evergreen a hit. Dá se předpokládat, že tato sezona zdaleka není poslední," komentoval úspěch šéf činohry Michal Dočekal.

Donutilův výkon je událostí

Podle ředitele Národního divadla Ondřeje Černého je Donutilův výkon událostí, kterou si mnozí z diváků v pravidelných intervalech znovu a znovu dopřávají. "A to mne jako ředitele divadla nesmírně těší," dodal.

Donutil sám prý i za tak dlouhý život jedné inscenace rolí unaven není. "Především proto, že jsem od začátku učinil diváka jedním ze svých hereckých partnerů. Opírám se o jeho pohledy, výraz i gesta. A protože na každé představení přijdou jiní lidé, hraju pokaždé s novým partnerem, což je osvěžující," uvedl. Něco jiného je však podle něj únava fyzická a tu prý cítí.

"Sluha dvou pánů je fyzicky náročná inscenace. Čím jsem starší, tím víc si to uvědomuju," dodal.

V průběhu uvádění inscenace Sluha dvou pánů se od premiéry 22. září 1994 v dalších devíti rolích vystřídaly téměř tři desítky herců včetně režiséra Rajmonta.

Reklama

Výběr článků

Načítám