Hlavní obsah

Semafor v jubilejní sezóně

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu večer má na scéně divadla Semafor premiéru kabaret nazvaný Šlitr s námi a zlé pryč, věnovaný ohlédnutí za padesáti sezónami divadla, jemuž byla na začátku jeho historie prorokována jen krátká životnost.

Článek

První premiéra Semaforu – Člověk z půdy – se odehrála v říjnu roku 1959, ale jak zakladatel a principál Semaforu správně připomíná, v říjnu příštího roku vstoupí Semafor do dalšího půlstoletí své existence, takže letos je ta pravá chvíle slavit jubileum divadla „sedmi malých forem“, z nichž nakonec vykrystalizoval duch osobitého humoru, poezie, okouzlené hravosti i výsostného muzicírování, abych připomněla jen ty nejvýraznější kvality Semaforu.

A jak jinak slavit než ohlédnutím směřujícím k Jiřímu Šlitrovi, který stál na počátku Semaforu a byl s ním bytostně svázán deset let, až do své předčasné smrti koncem roku 1969. Ze tří stovek písniček, které Suchý se Šlitrem napsali, zazní v jubilejním kabaretu spíše ty méně známé.

Ve večeru, který připomene i další osobnosti, jež se podílely na semaforské historii (od Ferdinanda Havlíka až k Vladimíru Franzovi), vystoupí Jiří Suchý coby legendární Jonáš, Jitka Molavcová jako Žofie Melicharová, Václav Kopta, Jolana Smyčková, Olina Patková, Jiří Štědroň aj.

Autorem libreta, hudby i výtvarného řešení je Jiří Suchý, hudebního nastudování Jiří Svoboda, který řídí i hudební skupinu Divadla Semafor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám