Hlavní obsah

Schamova televizní Síla umění

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý kanál České televize odvysílal již dvě třetiny seriálu Síla umění (Power of Art), což je soubor hodinových dokumentů BBC o nejvýznamnějších osobnostech v malířství a sochařství baroka, 19. století a moderního umění. V úterý odpoledne mohou diváci vidět díl věnovaný Pablu Picassovi, čeká je ještě pokračování o van Goghovi a Rothkovi.

Foto: Foto archiv, Právo

P. Picasso: Avignonské slečny

Článek

Autorem a průvodcem pořadu je Simon Schama, významný umělecký historik, který působil na mnoha prestižních univerzitách. Síla umění je jeho nejslavnější popularizační počin. Stačí nahlédnout do recenzí na Amazonu, který nabízí tento seriál na DVD. Beautiful! Fascinating! Emotional! Nádherné! Fascinující! Emocionální! To jsou slova kritiků…

Je jedním z nejprodávanějších DVD o dějinách umění

Vedle proslulého Clarkova dokumentu Civilizace – o vývoji evropské kultury od Karla Velikého do zrodu moderního umění – je Schamova Síla umění na Západě jedním z nejprodávanějších DVD o dějinách umění. Je to tím, že autor má vzácný dar vypravěče. Pro diváka dokáže umělecké dílo objevit tak, že v něm najde to, co by pro něj zůstalo navždy skryto.

Kamera vše dokumentuje až zázračnými detaily, jaké člověk téměř nikdy neuvidí. A navíc Schama osud díla propojuje s osudem tvůrce, takže každý díl se stává neuvěřitelným zážitkem pro každého, kdo má umění jen trochu rád.

Seriál běží v úterý a ve středu repríza

Škoda že ČT se k tomuto zázraku mezi dokumenty zachovala dosti macešsky. Seriál zařadila tak hloupě, že jeho sledování na tři týdny přerušily přenosy z olympiády a sobotní nebo nedělní odpoledne by bylo jistě vhodnější než úterní vysílání se středeční dopolední reprízou.

Ty, které seriál zaujal, lze upozornit na český překlad Schamovy knihy Krajina a paměť (nakladatelství Argo, Dokořán Praha 2007), což je soubor esejů o přírodě a krajině jako osudovém tématu v lidské kultuře. Tato knížka už ale předpokládá, že zájemce o dějinách umění a kultury už něco hlubšího ví a zná. Po splnění této podmínky je Schama nadchne stejně jako svojí Sílou umění.

Reklama

Související témata:

Související články

Televize nakupují hlavně u Berlusconiho a RTL

Jednou z nejsilnějších, ale i nejdražších zbraní, které v současné době televize používají, jsou české verze zahraničních formátů. Úspěchy jsou střídavé. Každá...

Výběr článků

Načítám