Hlavní obsah

Navigators: MTV není katapult do vesmíru

Právo, Jaroslav Špulák

Navigators mají klip na MTV. "Z venku chodí pochvaly a dotazy na desku, z domova gratulace, pochvaly a pomluvy. Kapelu samotnou takový úspěch hodně motivuje. Je to důkaz toho, že její muzika může obstát i v evropském měřítku. Katapult do vesmíru od toho ale nelze očekávat," říká v rozhovoru Honza Pospíšil.

Článek

Co s českou kapelou udělá, když jí rotuje klip ve vysílání MTV Europe?

Dozví se o ní spousta lidí. Z venku chodí pochvaly a dotazy na desku, z domova gratulace, pochvaly a pomluvy. Kapelu samotnou takový úspěch hodně motivuje. Je to důkaz toho, že její muzika může obstát i v evropském měřítku. Katapult do vesmíru od toho ale nelze očekávat.

Snad nám to pomohlo v jednání s I-Tunes a Napsterem, i česká média se začala zajímat, o koho vlastně jde, když je to na MTV teď jediná česká kapela. Na druhou stranu MTV, stejně jako ostatní televize, teď válcuje internet, takže už to není to absolutní hudební médium, co bývalo. Ještě před pár lety by se to považovalo za mnohem větší úspěch než dnes.

Jak se vůbec točí klip s vědomím, že půjde do MTV?

My jsme nevěřili, že se tam dostaneme, dokud nepřišlo oficiální potvrzení. Takže při natáčení na to nikdo z nás nemyslel. Neměnilo by se nic, kdybychom tu zprávu dostali předem. Klip jsme udělali nejlépe, jak jsme jenom v té době za daných podmínek mohli.

V čem je výjimečnost Navigators v kontextu české hudební scény?

Máme rádi to, co děláme, a nepřijde nám důležité muzicírovat, jen abychom se mohli měřit s ostatními. Proto ani nepřemýšlíme nad tím, jak si v tom našem rybníčku stojíme a jestli nám kouká alespoň hlava. Navigators prostě zkouší dělat muziku, kterou tu ještě nikdo nezkusil. Hrajeme živě r’n’b, soul, funk, jazz, pop i hip-hop.

Natočili jsme pozitivní desku Sky Travellin’, na které hraje celkem pětadvacet lidí a žádný počítač. V základní sestavě je nás sedm, ale když na to přijde, může nás na podiu být až jednadvacet najednou. Každý koncert má tak úplně jinou atmosféru. Jestli je to pro někoho výjimečné, musí ten někdo zjistit sám.

Přesvědčily vás vaše koncerty na letošních letních festivalech, že publikum vaši originalitu pochopilo a přijalo?

Letos jsme hráli na více festivalech, než jsme původně považovali za zvládnutelné, a každý měl něco do sebe. O některých by se dalo říct, že se tam naše muzika nehodí, a přesto i tam, kde jsme to nejméně čekali, bylo publikum fantastické.

Jaké jsou nejbližší plány Navigators?

Právě se připravujeme na zakončení sezóny a Sky Travellin’ Tour 18. září v pražském Lucerna Music baru. Pozvali jsme si sedmičlenný dechový orchestr, dva vokalisty a další hosty, tentokrát nás v našem domovském klubu bude na pódiu devatenáct. Strašně se těšíme. Zároveň to bude poslední koncert k tomuto albu. Pak se budeme konečně naplno zabývat přípravou nové desky, nápady se hromadí a už je třeba se jim věnovat.

Reklama

Související témata:

Související články

I česká skupina může mít zvuk New Yorku

Konec zoufalství na domácí funk-jazz-rapové scéně! Konečně se objevila česká skupina, která nezní moc česky a o tzv. černé muzice jen nežvaní. Jmenuje...

Langmajer pokřtí soul-funkové navigátory

Jiří Langmajer pokřtí v neděli 9. prosince desku Sky Travellin' skupiny Navigators, kterou lze označit za český objev roku 2007. Soul-funková formace pracovala...

Výběr článků

Načítám