Hlavní obsah

VIDEO: Z Paroubka je divadelní postava, HaDivadlo mu však nelichotí

BRNO

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se stal titulní postavou divadelní hry. Groteska Luboše Baláka nazvaná Paroubkovo UHO jej ovšem vykreslila v nepříliš lichotivém světle. Předchozí dva díly cyklu politické satiry Kluzká plocha podobně zesměšňovaly Václava Klause a Miloše Zemana. Pondělní premiéru sledoval zaplněný sál brněnského HaDivadla, které tak vstoupilo do nové sezony.

Článek

Zkratka UHO v názvu hry odkazuje k univerzální hnědé omáčce, kterou mají divadelníci spojenou s normalizačním stravováním. Paroubek před rokem 1989 působil v podniku Restaurace a jídelny. Zároveň je hnědá omáčka symbolem jisté bezbarvosti a vnitřní prázdnoty. Paroubek je totiž podle HaDivadla "věčný hledač zásadního lidského i politického tématu".

Komické situace v divadelní hře se točí kolem Paroubkovy snahy přijít s neotřelou volební kampaní. "Místo volebního guláše, který mu připadá zastaralý, vymyslí předvolební hromadný sex, který by mohl utužit vztahy napříč politickým spektrem a oslovit voliče," popsal výchozí situaci autor a režisér Balák. Diváci se dočkají například odpovědí na otázky, co se děje v noci na stranických sekretariátech, a zda lze učinit ze Zdeňka Škromacha erotický symbol.

I v předchozích groteskách z prostředí politiky se HaDivadlo uchylovalo k absurdnímu, černému a "politicky nekorektnímu" humoru. Postava Klause například v prvním dílu snědla evropského komisaře na brusinkách, Zeman se Škromachem a Davidem Rathem v druhém pokračování zase šňupali kuřince.

Zemana, Klause i Paroubka ztvárnil v HaDivadle hostující herec Petr Jeništa. Největší problémy má prý právě s Paroubkem. Zatímco oba strůjci opoziční smlouvy mají charakteristickou dikci i pohyby, Paroubek je údajně pro herce obtížně uchopitelný.

Když divadelníci inscenaci o šéfovi ČSSD dokončovali, ovládla mediální svět kauza údajného vydírání ve Sněmovně. Nakonec však Balák odolal pokušení vpašovat do staršího textu nějaký odkaz na sledovanou kauzu. "Je to inscenace o stylu české politiky, takže to vydírání i svlékání už tam vlastně bylo i předtím, aniž by se nějak konkrétně odrazila kauza poslance Moravy," řekl Balák.

Satirický cyklus Kluzká plocha vznikl v HaDivadle v minulé sezoně. Inscenaci o Klausovi mohou zájemci zhlédnout ve středu, zemanovský opus je na programu v pátek. Pro příští měsíce chystají divadelníci ještě díl o rodinném klanu Grebeníčků, pentalogii pak završí divadelní hra o fenoménu milenek v politice. "Rádi bychom nakonec zahráli všech pět inscenací v jeden den," plánuje Balák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám