Hlavní obsah

Magdalena Kožená vydává nové CD Když mne stará matka

Právo, Vladimír Říha

Málokdy se stane, aby zahraniční firma vydala českému interpretovi album složené pouze z české hudby. A ještě výjimečnější je to u operních a koncertních pěvců. Tento týden právě takovou mimořádnost „způsobila“ naše mezzosopranistka Magdalena Kožená, které včera celosvětově vychází CD Když mne stará matka, na němž pěvkyně nahrála písně pouze českého původu.

Foto: ČTK

Mezzosopranistka Magdalena Kožená

Článek

Název napovídá, že vychází ze stejnojmenné Dvořákovy písně, ale má mnohem širší platnost. V osobním výběru Magdaleny Kožené ( i to si může dovolit málokdo!) skutečně zachycuje písně, které zpívala i její matka - tedy české národní písně - ale mnohem více se soustřeďuje na úpravy českého, zde hlavně moravského folklóru v úpravách českých skladatelů (Dvořák, Janáček, Martinů, Schulhoff). Pouze menšina z 34 písní jsou písně umělé (Dvořák, Novák, Eben).

S klavírním doprovodem Malcolma Martineaua, jenž ji doprovázel i na albu Songs z roku 2004 (tam byl z Čechů pouze Schulhoff), nové CD spíše navazuje na album Love Songs s klavíristou Grahamem Johnsonem z roku 2001, kde měla rovněž české skladatele Dvořáka, Janáčka a Martinů. Pokud tam ale byly hlavně umělé písně, tak zde převažují ty, které zpívá na svých recitálech často ať v hlavním programu, či jako přídavky: úpravy folklóru a leitmotivem nového výběru je také láska, ale vedle milostné i mateřská.

Jako Moravanka původem se Kožená citově nejniterněji vkládá do písní Janáčka, Martinů a Schulhoffa, které všechny vycházejí z cyklů zpracujících folklór ať moravský či těšínský – za vrchol alba bych označil Písničky na dvě stránky Bohuslava Martinů.

Ale stejně tak přesvědčivě podává výběry z cyklů Dvořáka (Cikánské melodie, Večerní písně) jako milostný cyklus Vítězslava Nováka (Pohádka srdce) či Písně k loutně Petra Ebena na středověkou poezii českou i evropskou. Jedinou kontroverzní položkou alba je zařazení písně málo známého J. J. Röslera z 18. století, což však nesnižuje kvalitu tohoto třetího písňového alba pěvkyně.

Vážnost, humor, tragika, láska i něha, to vše zaznívá z jejího podání a činí z alba špičkovou záležitost. O skvělý dojem z nahrávky se přičinili i doprovázející klavírista Martineau a spoluúčinkující německá sopranistka Dorothea Röschmannová (v Moravských dvojzpěvech) nebo kytarista Michael Freimuth v Ebenově cyklu.

K vydání alba zahájí v říjnu Kožená i turné. Po Košicích, Bratislavě, Vídni, Londýně a Frankfurtu ji uslyšíme i 12. listopadu v Praze ve Španělském sále.

Magdalena Kožená - mezzosoprán, Malcolm Martineau- klavír

Deutsche Grammophon, 70:04

Reklama

Související témata:

Související články

Kožená v Brně sklidila ovace

Světoznámou mezzosopranistku Magdalenu Koženou po písňovém recitálu v rodném Brně vyprovázely z pódia ovace publika. V Brně zpívala jedna z nejzářivějších...

Výběr článků

Načítám