Hlavní obsah

Tobruk vychází tentokrát v knižní podobě

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpráva o československých obráncích obklíčené libyjské pevnosti, tak zní podtitul knihy Tobrucký deník historika a autora literatury faktu Jindřicha Marka. Obsahuje reportáže o hrdinném boji čs. zahraničních vojáků pod velením pplk. Karla Klapálka v daleké Africe.

Článek

Od října 1941 do dubna 1942 střežilo na sedm stovek našich vojáků pevnost v zádech postupující Rommelovy nacistické armády. Každá z patnácti obětí má své jméno i životopis, stejně tak Marek představil desítky dalších vojáků vyznamenaných československými a polskými řády nebo sloužících v důstojnickém sboru.

Čs. polní prapor 11 – Východní střežil dávnou italskou pevnost kolem stejnojmenného přístavu v rámci 23. polské brigády, patřící rovněž k britským jednotkám.

Vše začíná Klapálkovým hlášením z 23. května 1941 charakterizujícím 674 vojáků jednotky. Marek jim jde v patách během jejich útěků z protektorátu přes Maďarsko a Jugoslávii, přes Francii a Sovětský svaz, nechyběli ani vojáci z francouzské Cizinecké legie. Čtenář má navíc příležitost ocitnout se přímo v místě bojů.

„Do úseku praporu dopadlo do osmé hodiny ranní 33 dělostřeleckých granátů a 44 min. Během noci proběhlo opět několik kulometných přestřelek, doplněných střelbou osvětlovacích raket,“ cituje autor válečný deník jednotky z 20. listopadu 1941.

„Střepinami ručního granátu byl vážně zraněn na obou dolních končetinách rotný Miroslav Auer z velitelství praporu. Po ošetření byl odsunut do Field Amb. No. 173. Během dne byl pohřben do hrobu č. 17B na tobruckém válečném hřbitově čet. Rudolf Cífka. Pohřební obřad vykonal čs. evangelický duchovní svob. dr. Šulan…“

Je to svědectví o hrdinství lidí, kteří opustili domov, aby mohli bojovat s fašisty v Evropě i v Africe. Nejen textová část, ale i dokumentární fotografie s několika snímky z filmu Václava Marhoula Tobruk vzdávají čest těm, jimž nebylo možno říci, že jsou národem zbabělců.

Jindřich Marek: Tobrucký deník (Zpráva o československých obráncích obklíčené libyjské pevnosti) Svět křídel, 227 stran, 290 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Václav Marhoul představil Tobruk

Po čtyřech letech příprav a natáčení představil včera novinářům scenárista, režisér a producent Václav Marhoul film Tobruk, který věnoval veteránům 2. světové...

Výběr článků

Načítám