Hlavní obsah

Katyň jako velmi osobní film Andrzeje Wajdy

Právo, zbn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V historii najdeme jen pár podobných okamžiků, které by zatřásly celým národem tak, jak se to stalo Polákům díky katyňskému masakru. Sovětská NKVD při něm v roce 1940 zavraždila 25 tisíc polských důstojníků a příslušníků inteligence.

Foto: Foto Zems, Právo

Film Katyň ukazuje, jak se nacistická propaganda pokusila masakr v roce 1943 využít.

Článek

Mezi mrtvými byl i otec režiséra Andrzeje Wajdy, držitele Oscara z roku 2000 za celoživotní dílo. Právě toto ocenění pomohlo dvaaosmdesátiletému filmaři přilákat sponzory pro pro něj zásadní projekt – film s názvem Katyň, kterým se pokouší s touto masovou vraždou vyrovnat.

Wajda v něm zkoumá především osudy žen, které přišly o své muže, syny a otce a kterým nebylo dovoleno, aby se dozvěděly pravdu.

„Týkalo se to i mé matky, která několik let díky lžím okolo Katyně marně doufala v návrat svého manžela,“ říká Wajda. Sovětský svaz nejdříve z masakru obvinil nacisty, pak o něm zakázal v Polsku mluvit a pravdu opatrně přiznal až v roce 1990.

Film byl v roce 2008 nominován na Oscara v kategorii neanglicky mluvený film, letos získal také sedm polských Orlů – včetně ceny pro nejlepší film. Byl uveden i na červencovém festivalu v Karlových Varech a oficiální distribuční premiéru u nás bude mít 18. září. Katyň byla v březnu tohoto roku promítnuta pozvaným hostům také v Moskvě. Distributora pro celé Rusko se však Wajdovi zatím najít nepodařilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Premiéry – Tobruk a Absurdistán

Tento týden mají premiéru pouze dva filmy – válečné drama Tobruk Václava Marhoula a cenami ověnčená tragikomedie Absurdistán.

Toronto: Wong Kar-wai uvedl Popel času redux

Jak bývá zvykem u velkých režisérů po letech se některý jejich film objeví znovu v kinech v odlišné verzi, než k jaké je donutil producent. Říká se tomu...

Výběr článků

Načítám