Hlavní obsah

Nový film bratří Coenů představí hollywoodské celebrity v rolích mamlasů

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky

O slavnostní zahájení 65. benátského festivalu (27. srpna až 6. září) se postaral očekávaný snímek bratrů Coenů, který doprovodila do Palazze del Cinema na Lidu neméně atraktivní delegace. Na červeném koberci se sešli hollywoodští hoši Brad Pitt a George Clooney, skotská lady Tilda Swintonová nebo slavná inspektorka z Farga Frances McDormandová.

Foto: imagine.net, Právo

Dva vynálezci amerického černého humoru Ethan a Joel Coenovi.

Článek

Nová coenovská komedie Po přečtení spal je plná bizarních typů i vtípků, jaké známe z tvorby těchto čtyřoscarových režisérů například z filmů Big Lebowsky, Barton Fink nebo Ladykillers.

Jejich nová thrillerová zápletka se točí kolem dvou zaměstnanců washinghtonského fitnessu, kterým se shodou okolností dostane do ruky CD s potenciálně „nebezpečnými“ memoáry neúspěšného agenta CIA. Načež se rozpoutá kolotoč peripetií plných groteskních zvratů.

„Je to příběh z Washinghtonu, který se ale odehrává mezi kancelářemi CIA a fitnessem. Je to naše verze filmů typu Bournovy trilogie,“ říká s nadsázkou Ethan, jeden z nerozlučných bratrů Coenových, kteří jsou společnými vynálezci černého amerického humoru.

Film o obyčejných lidech

Těžko byste si představili zajímavý film z tělocvičny. Lidé si tam spíše trápí těla, polykají kilometry na pásu, křísí se iontovými nápoji či sní o večerní diskotéce.Jenže bratři Coenové dovedou spojit dohromady i ty nejbizarnější zápletky, aniž by to znamenalo, že bychom jejich příběhu o to méně věřili.

Jejich hrdiny jsou obyčejní nešikové, lidé, které při troše smůle normálně potkáte (pokud jimi zrovna sami nejste). Jen tihle se přitom ocitli v průšvihu, který se jaksi ironicky týká i národní bezpečnosti. A co je na tom pikantní, pokoušejí se je hrát největší a nejelegantnější hollywoodské hvězdy.

:.Před kamerou se objevil v trochu nečekané roli policajta a milence George Clooney. Na snímku s Frances McDormandovou a jejím neodolatelným účesem „středního věku“.foto: Právo/imagine.net

Představte si třeba prošedivělého svůdce Clooneyho jako jednoho z dvojice policejních detektivů Blbý a Blbější, kteří si marně lámou hlavu nad ekonomickou kriminalitou. Nebo hezouna Brada Pitta jako trenéra fitnessu, který svou práci bere příliš vážně. A budete velmi blízko poetice filmu.

„Scénář jsme napsali ve stejné době, když jsme ještě natáčeli film Tahle země není pro starý. Napadlo nás několik různých scén pro známé herce. Říkali jsme si, že by byla legrace dát je všechny dohromady,“ dodává vzápětí Ethan.

Sex i národní bezpečnost

Ve filmu samozřejmě najdete mnohem více než jenom legrační účesy a nemožné modely oblečení – mimo jiné i drama lidí, kteří začínají dojemně cítit stárnutí. „Tihle lidé středního věku procházejí nějakou krizí, ať už profesní, osobní nebo sexuální,“ vysvětluje Joel.

V neposlední řadě si film ironicky utahuje ze světa špiónů, politiky a dnes posvátných symbolů, jako je národní bezpečnost. Role agenta Osborna Coxe, který dostane padáka a doma střídavě sepisuje memoáry a zapíjí zpackaný život, připadla Johnu Malkovichovi. Jeho nevěrnou manželku, která se užírá pocitem, že všichni kolem ní jsou blázni, ztělesnila Tilda Swintonová.

Jejího milence v šedivém obleku a zároveň federálního policajta z washinghtonského předměstí si střihnul George Clooney. A pak je tu ještě Brad Pitt jako žvýkající trenér fitnessu v teplákách a s vlasy vyčesanými legračně nahoru.

„Ačkoliv se film dotýká prostředí vládní administrativy, hrajeme lidi, kteří jsou až šokujícím způsobem naprostí pitomci,“ smál se herec George Clooney, když měl přiblížit podstatu humoru tohoto filmu. V Benátkách se ale divákům představil už zase ve svém elegantním clooneyovském stylu.

Ve filmu bratrů Coenových se neobjevil poprvé, předtím hrál například v Nesnesitelné krutosti, takže přibližně věděl, do čeho jde. „Bratři Coenové jsou schopní z vás udělat takového, jakého vás diváci ještě nikdy neviděli,“ dodal Clooney.

Brad Pitt jako idiot s dobrým srdcem

To Brad Pitt byl o dost překvapenější, ačkoliv si po dlouhou dobu přál, aby mohl v některém filmu bratrů Coenových hrát: „Když jsem si přečetl scénář, nevěděl jsem, co si mám myslet. Nečekal jsem, že budu muset hrát takového týpka se svalem na mozku, co stále žvejká, hloupě se směje a je závislý na svém i-podu. Říkal jsem Coenům, že je to naprostý idiot. Ale oni mi na to odpověděli, že má přece dobré srdce,“ vzpomíná Pitt, jemuž se ta role údajně během natáčení docela zalíbila.

Nejvíce zkušeností s černým humorem a prací bratrů Coenových má ale samozřejmě McDormandová, která je zároveň manželkou Joela Coena. Zde tahle oscarová herečka ztělesnila ženu středního věku, která žije pro kosmetické operace, aby si uchovala krásu, a přitom shání rande přes internet.

:.Brad Pitt jako věčně žvýkající cvičitel z fitnessu.foto: Právo/imagine.net

„Bylo to hrozné. Přečetla jsem si první řádky své role a tam bylo napsáno. Záběr zblízka na ženský zadek! Bledý. Holý. Středního věku. Řekněte mi, proč bych měla dál číst a zvažovat takovou roli?“

A jak to vidí sami režiséři? „Jasně, postavy tohohle filmu jsou mamlasové (anglicky knuckleheads – pozn. red.), ale zaslouží si naše sympatie. Vlastně nás baví se na ně dívat. Chtěli jsme po hercích, aby v sobě objevili své mamlasovství,“ reaguje Ethanův bratr Joel.

Film se nakonec podařilo natočit i s Frances McDormandovou v týmu, vždyť její spojení s Coeny se vždy ukázalo být jako mimořádně šťastné, ať už šlo o slavnou šéfinspektorku Marge Gundersonovou ze snímku Fargo nebo postavu Abby z jejich debutu Blood Simple. Ethan dokonce říká, že je legrace psát pro Frances scénář: „Je to moc dobrá herečka, ale je o strach jí ukázat scénář, neboť na vás hned začne křičet.“

Coenové nabízí hercům lákavé detaily

Mnoho amerických herců si přeje ve filmech bratrů Coenových hrát, byť jde nakonec o postavy mamlasů. Herci totiž tvrdí, že práce s režiséry je zvláštní. Coenové dovedou každému charakteru najít nějaké detaily, maličkosti, s nimiž si potom herci mohou zálibně pohrávat.

„Na plac jdou připraveni, přesně vědí, co od jaké scény chtějí, ale přitom nechávají samotným hercům možnost, aby přicházeli s vlast ními nápady nebo lehce improvizovali. A pak vznikají takové vynikající scény,“ myslí si například George Clooney.

Reklama

Související témata:

Související články

Benátský festival mezi revolucí a Asií

Pod zvýšeným dohledem policistů pokračoval o víkendu tradiční benátský filmový festival. V Itálii to nyní vře nejen kvůli (ultra)pravicové vládě Silvia...

Výběr článků

Načítám