Hlavní obsah

Václav Marhoul představil Tobruk

Právo, Věra Míšková

Po čtyřech letech příprav a natáčení představil včera novinářům scenárista, režisér a producent Václav Marhoul film Tobruk, který věnoval veteránům 2. světové války, zejména příslušníkům 11. pěšího praporu československé armády, kteří hájili na podzim roku 1941 v písečné poušti severolibyjský přístav Tobruk.

Článek

„Jsem doživotně odsouzen k tomu, abych tento film neviděl,“ řekl po novinářské projekci Marhoul a vysvětlil: „Ve skutečnosti jsem ho viděl nejméně 350krát. Už když jsem psal scénář, viděl jsem některé scény tak, jak jsme je poté natočil, a pak během celých příprav, natáčení i dokončování jsem si film pořád pouštěl v hlavě. Takže jsem ho ale vlastně nikdy neviděl jako divák, a přitom bych tak strašně rád šel do kina a nechal se překvapit. Dal jsem tomu za čtyři roky ze sebe tolik, že teď neumím říct nic jiného, než že jsem chtěl vyvolat emoce,“ dodal Marhoul.

Film je inspirován knihou Stephena Cranea Rudý odznak odvahy, hlavní postavou je mladý dobrovolník, který jde do války a dostane se do pekelného soukolí, kde hlavním bojem je boj o uchování vlastní důstojnosti.

Natáčelo se v poušti v Tunisu. Marhoul i někteří herci si psali deník. „Psal jsem si deník velice upřímně a poctivě po celé čtyři roky, a kdybych někdy uvažoval o vydání, které mi nabídla tři vydavatelství, pak jedině s podtitulem Jak se dělá český film,“ řekl Marhoul.

V hlavních rolích uvidí diváci od čtvrtka Jana Medunu, Michala Novotného, Matěje Hádka, Petra Vaňka a několik dalších.

Reklama

Související články

Do kin zamíří tragikomedie Muži v říji

Režisér Robert Sedláček dokončil natáčení tragikomedie Muži v říji. Snímek, který vzniká v produkci České televize, inspirovalo mistrovství Evropy ve vábení...

Chystá se film o mládí Johna Lennona

Sam Taylor-Woodová chystá podle informací BBC film o zakladateli Beatles Johnu Lennonovi, přesněji řečeno o jeho nelehkém dětství. Měl by se jmenovat Nowhere...

Výběr článků

Načítám