Hlavní obsah

Poločas rozpadu: navařili dort, ale k jídlu moc není

Právo, Věra Míšková

V současné Bratislavě, mezi podnikatelskou smetánkou a celebritami světa bílých plášťů a televizních hvězd se odehrává nový slovenský film režiséra Vladimíra Fischera Poločas rozpadu, k němuž napsal scénář Viliam Klimáček podle vlastní divadelní hry Gotika.

Foto: Bontonfilm, Právo

Tatiana Pauhofová a Ján Króner: Zůstane to mezi námi?

Článek

Ústřední postavou je zazobaný podnikatel Viktor, jenž v úvodu dlouze a významně hledí vstříc krizi středního věku. Ústředním tématem je pak rozpadání manželství, vztahů, firem i mnohých končetin, to vše vlivem vleklých potíží a rozbušek rozličného druhu.

Jednou z oněch rozbušek je Mia (Tatiana Pauhofová), studentka fotografie a rebelské děvče, které všechny „dostane“ provokativní výstavou, na níž představí voyersky získané obrázky svých souložících rodičů (ti si manželský sex zpestřují hrou „na řemesla“) i snímky vlastních milostných hrátek. S kým asi? Inu s Viktorem přece!

Mia, která v první části filmu líhá s mladistvým „gotikem“, totiž v druhé části slehne s tímto stárnoucím seladonem v podání Jána Krónera, jemuž máloco chybí tak dokonale jako charisma úspěšného a okouzlujícího muže, jímž doufá působit na okolí.

Dívčiny pohnutky k sexu s ním jsou nejednoznačné, ovšem Viktor propadne jejímu pružnému tělu natolik, že začne zanedbávat práci stejně jako už tak dost zanedbanou manželku (Klára Pollertová-Trojanová), která kvůli němu opustila kariéru, nemůže mít děti a stará se o starou, zlobivou, leč dobrotivou matičku (Iva Janžurová).

Ne příliš vydařený kousek o rozpadu mravních hodnot

Že už jste to všechno mnohokrát viděli? Samozřejmě, a to ještě do hrnce přeplněného banalitami naházeli tvůrci problémy běženců a mafie, pěkně to prokvrdlali a nakypřili kvasnicemi odhalených těl.

Poživatelný dort ale neupekli. K tomu jim chyběl jediný originální nápad nebo aspoň osobitý pohled na provařená témata. Jen v úplném závěru překvapili výbuchem, korunujícím předešlé nejapnosti takovým způsobem, že by bylo hanba prozradit, co vyletí do vzduchu a jak.

Nevydařené filmy o rozpadu mravních hodnot, neschopnosti najít ty pravé vztahy apod., mají svého smutného krále ve filmu Mira Šindelky Zůstane to mezi námi. Poločas rozpadu se mu však blíží natolik, že je těžké se ubránit asociačnímu povzdechu, že si ho „mezi námi“ mohli klidně nechat sami Klimáček s Fischerem.

Poločas rozpadu, SR 2007

Režie: Vladimír Fischer, Scénář: Viliam Klimáček, Hrají: Ján Króner, Tatiana Pauhofová, Klára Pollertová Trojanová, Iva Janžurová

Reklama

Související témata:

Související články

Muzikály a Havlovo Odcházení

I když nová sezóna již začala, na premiéry si diváci obvykle musejí nějaký ten týden počkat. Letos je tomu, zdá se, poněkud jinak. Prvních premiér se dočkáme...

Výběr článků

Načítám