Hlavní obsah

James Blunt: Zajdu se podívat na svůj strom

Právo, Šárka Hellerová

James Blunt přijede do Prahy 27. října a vystoupí v hokejové hale Sparty. V rozhovoru s Právem říká, že se tu zajde podívat na "svůj" strom.

Článek

Kromě kytary a klávesových nástrojů hrajete na marimbu a melotron. Kdy jste se na ně naučil?

Někdy v dětství. Brnkal jsem na všechno možné. Na piáno jsem začal hrát, když mi bylo asi pět nebo šest a pak jsem v tom pokračoval. Kytaru jsem vyzkoušel ve čtrnácti a přibíral některé další nástroje. Odmalička jsem byl velmi muzikální a zkoušel jsem hodně věcí. Když máte cit pro hudbu, můžete v podstatě vzít do ruky cokoli a vydávat z toho zvuky.

Je vám některý z těch nástrojů nejbližší?

Opravdu miluji piano, ale je trochu složité ho s sebou vozit.

Letos jste koncertoval v Srbsku, kde jste v minulosti sloužil jako voják. Jak jste se tam cítil?

Víte, já si opravdu užívám to pouto, které hudba mezi lidmi vytváří. Není ale důležité, jakého náboženství nebo pohlaví jste. Hudba tohle všechno překonává a lidi spojuje. Vlastně definuje, co to znamená být člověkem. A já se cítím šťastný, že jsem toho součástí.

Takže to pro vás nebyl výjimečný koncert?

Ale jistě, vrátili se mi vzpomínky. Ty jsou z velké části dost smutné, šlo o organizované násilí. Ale musel jsem se tam vrátit, o tom jsou turné – jezdíte na různá místa po světě.

Byla vám někdy vaše sláva nepříjemná?

Kdepak. Úspěch je bezvadná zkušenost. Jsem na čtrnáctiměsíčním světovém turné, které začalo v lednu a bude pokračovat do roku 2009. Je to úžasná záležitost. Jsem velmi šťastný.

Máte už připravené nějaké písničky na další desku?

Je jich pár. Opravdu jen málo, protože se soustředím na turné k albu All the Lost Souls.

Když jste hrál před dvěma lety poprvé v Česku, museli na Pražském hradě kvůli stavbě pódia pokácet strom. Vy jste pak Praze symbolicky věnoval nový. Byl jste se pak někdy podívat na to, jaký je jeho osud?

Zatím ne. V Praze jsem od té doby nebyl. Už se tam těším, je to krásné místo. Určitě se na něj zajdu podívat.

Myslíte si, že globální oteplování je skutečná hrozba světu?

Myslím, že to je pro něj největší hrozba. Je to největší výzva, které musí lidstvo v současnosti čelit. Místo aby lidé válčili o ropu, by se měli soustředit na toto nebezpečí.

Vy osobně něco proti globálnímu oteplování podnikáte?

Za každý lístek, který na turné prodáme, vypěstujeme strom. To dělá docela dost stromů. A taky mám plně elektrické auto.

Jaký bude váš druhý pražský koncert?

Přijedu s celou svou pětičlennou kapelou, je to docela velká produkce. Doufám, že publikum bude cítit naši energii a užije si to.

Podzimní koncerty hvězd

8. 9. Snoop Dogg, HC Sparta, Praha

8. 9. Snoop Dogg, HC Sparta, Praha20. 9. Iggy Pop, HC Sparta, Praha

8. 9. Snoop Dogg, HC Sparta, Praha20. 9. Iggy Pop, HC Sparta, Praha22. 9. Coldplay, O2 Arena, Praha

8. 9. Snoop Dogg, HC Sparta, Praha20. 9. Iggy Pop, HC Sparta, Praha22. 9. Coldplay, O2 Arena, Praha27. 9. Leonard Cohen, HC Sparta, Praha

8. 9. Snoop Dogg, HC Sparta, Praha20. 9. Iggy Pop, HC Sparta, Praha22. 9. Coldplay, O2 Arena, Praha27. 9. Leonard Cohen, HC Sparta, Praha14. 10. Alicia Keys, HC Sparta, Praha

8. 9. Snoop Dogg, HC Sparta, Praha20. 9. Iggy Pop, HC Sparta, Praha22. 9. Coldplay, O2 Arena, Praha27. 9. Leonard Cohen, HC Sparta, Praha14. 10. Alicia Keys, HC Sparta, Praha31. 10. Queen a Paul Rodgers, O2 Arena, Praha

8. 9. Snoop Dogg, HC Sparta, Praha20. 9. Iggy Pop, HC Sparta, Praha22. 9. Coldplay, O2 Arena, Praha27. 9. Leonard Cohen, HC Sparta, Praha14. 10. Alicia Keys, HC Sparta, Praha31. 10. Queen a Paul Rodgers, O2 Arena, Praha13. 11. Jean Michael Jarre, O2 Arena, Praha

2. 12. Alice Cooper, hala Rondo, Brno

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám