Hlavní obsah

Annie Leibovitzová: Fotící celebrita

Právo, Zbyněk Vlasák

Annie Leibovitzová je ve světě fotografie pojem. Nikdo se k tolika slavným lidem nedostal tak blízko jako ona. A nikdo se nikdy nedostal tak blízko k ní, jako její sestra Barbara ve svém dokumentu Annie Leibovitz: Život objektivem.

Foto: Právo

Fotografka Annie Leibovitzová

Článek

Byla to americká fotografka, kdo snímal Johna Lennona pár hodin před jeho smrtí nahého a schouleného v náručí Yoko Ono. Topila se v drogách na turné Rolling Stones, zachycovala v letu tančícího Michaila Baryšnikova i definitivní odchod Richarda Nixona z Bílého domu. Před jejím objektivem se objevili Nelson Mandela, těhotná Demi Mooreová nebo v mléce se topící Whoopi Goldbergová, ale i oběti války v Bosně a ve Rwandě.

Dnes je Leibovitzová slavnější než mnoho z těch, kteří jí stáli modelem či modelkou. Když se nedávno objevila na jednom vystoupení Baracka Obamy, najednou už nefotila jen ona jeho, ale i ostatní fotografové ji. Kdykoli se její práce objeví na titulní straně časopisu (nejčastěji v jejím životě se jednalo o Rolling Stone, Vanity Fair nebo Vogue), náklad jde prudce nahoru.

Fotografování je dodnes skoro celým jejím životem. A do něj se pokusila svým dokumentem nahlédnout i její mladší sestra Barbara. Ukazuje, jak Annie padesát let fotila a pracovala a úplně zapomněla, že by také měla žít. Fotoaparát se stal její součástí, prodlouženou rukou, kterou podávala i svým nejbližším.

Objektiv namířila na poslední dny a hodiny svého otce i své nejbližší životní přítelkyně spisovatelky Susan Sontagové.

Právě na její prosbu se Annie vydala na začátku devadesátých let do Sarajeva, fotit válku, poznat, že svět není celý nablýskaný. Možná i tato zkušenost přispěla k tomu, že si po padesátce pořídila tři děti, které její život rozšířily o další rozměr.

Právě na její prosbu se Annie vydala na začátku devadesátých let do Sarajeva, fotit válku, poznat, že svět není celý nablýskaný. Možná i tato zkušenost přispěla k tomu, že si po padesátce pořídila tři děti, které její život rozšířily o další rozměr.Dokument, který zachycuje celou její dlouhou kariéru a který vyvolal pozornost mimo jiné i na loňském festivalu v Karlových Varech, si klade klíčovou otázku, zda nakonec není fotoaparát věčně zavěšený na krku i tak vzácně vyrovnané ženy jako je Annie Leibovitzová spíše prokletím. Odpověď nechává na divákovi.

Distribuční premiéru má celovečerní dokumentární film zítra.

Annie Leibovitz: Život objektivem USA 2006, 90 min.

Režie a scénář: Barbara Leibovitzová, vystupují: Annie Leibovitzová, George Clooney, Hillary Clintonová, Arnold Schwarzenegger, Yoko Ono, Bette Midlerová

Reklama

Výběr článků

Načítám