Hlavní obsah

Londýnské muzeum koupilo originál slavného loga Rolling Stones

Londýnské Victoria and Albert Museum koupilo originál výtvarného návrhu na slavné logo britské rockové skupiny Rolling Stones, které zobrazuje vypláznutý jazyk. Logo, které vytvořil v roce 1970 John Pasche, používá kapela dosud.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušek Rolling Stones se známým logem na tričku

Článek

Muzeum za návrh zaplatilo 92 500 dolarů, tedy v přepočtu přes jeden a půl miliónu korun. Polovinou částky přispěla britská charitativní nadace The Art Fund, která označila toto dílo za jeden z vizuálně nejdynamičtějších obchodních symbolů vůbec.

Pasche studoval na londýnské Královské vysoké škole umění, když za ním přišel frontman Rolling Stones Mick Jagger. Ten byl nespokojen s výtvarnou prezentací, kterou jeho skupině zajišťovala gramofonová firma Decca.

Jagger byl s Pascheho návrhem spokojený a skupina nové logo poprvé použila hned příští rok na svém albu Sticky Fingers. Symbol jazyku se rty od té doby Rolling Stones provází. Pasche se deníku The Guardian svěřil, že myšlenka na jazyk a rty ho napadla okamžitě při prvním setkání s Jaggerem. "První věc, která vás napadne, když vidíte Jaggera poprvé, je velikost jeho rtů a jeho pusy," řekl.

Pasche se pak v hudební branži zabydlel, pracoval i pro další muzikanty jako Paul McCartney či pro skupinu The Who. Později se stal art directorem v United Artists, Chrysalis Records a v londýnském South Bank Centre.

Reklama

Výběr článků

Načítám