Hlavní obsah

Diváci mohou na internetu hlasovat pro nejlepší evropský film

Evropská filmová akademie (EFA) sídlící v Berlíně v pondělí na svých internetových stránkách otevřela pro veřejnost hlasování o nejlepší evropský film uplynulého roku. Zájemci mají po dobu dvou měsíců, tedy do 31. října, možnost svými hlasy rozhodnout o tom, který z nominovaných 12 filmů dostane na prosincovém vyhlašování 21. Evropských filmových cen v Kodani Cenu publika.

Článek

Cena publika bude jednou mezi řadou dalších, které budou udělovat odborné poroty.

Filmy nominované na letošní Cenu publika
Arn - Tempelriddaren od režiséra Petera Flintha
Pokání od režiséra Joea Wrighta
Ben X od Nika Balthasara
Bienvenue chez les Ch'tis od Dannyho Boona
Náš vůdce od Dennise Gansela
Sirotčinec od režiséra Juana Antonia Bayony
Prostě spolu od Clauda Berriho
Harry Potter a Fénixův řád od Davida Yatese
Keinohrhasen od Tila Schweigera
Mongol - Čingischán od Sergeje Bodrova
[Rec] od Jauma Balaguera
Paka Plazy a Saturno contro od Ferzana Ozpeteka.

Hlasovat pro některý z těchto filmů lze na internetových stránkách EFA. V minulých ročnících u diváků zvítězily filmy jako Volver režiséra Pedra Almodóvara nebo Amélie z Montmartru od Jeana-Pierra Jeuneta.

Česko mělo za rok 2007 v internetové soutěži o Cenu publika jediného zástupce, a to film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále. Ten se však nakonec v silné konkurenci neprosadil.

Na letošek Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) přímo nominovala na ceny EFA dva domácí snímky - Zelenkovy Karamazovy a Občana Havla od Pavla Kouteckého a Miroslava Janka. Tyto filmy však soutěží v jiných kategoriích než v divácké.

Evropská filmová cena se poprvé udílela v roce 1988 z iniciativy tehdejšího západoberlínského senátora (zemského ministra) Volkera Hassemera.

Evropská filmová akademie (EFA), která čítá na 1800 členů, pořádá slavnostní večer vyhlašování cen střídavě v Berlíně a v některé z evropských metropolí. Evropské filmové ceny mají podpořit svébytnost evropské kinematografie a dnes plní úlohu jakýchsi evropských Oscarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám