Hlavní obsah

Benátky: První filmy a honička na Pittovy děti

Právo, Michal Procházka, Benátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program benátského filmového festivalu, konajícího se letos od 27. srpna do 6. září již po pětašedesáté, se během čtvrtka naplno rozběhl. Po hollywoodských hvězdách George Clooneymu, Bradu Pittovi, kteří spolu s bratry Coenovými uvedli nový film Spal po přečtení, se na benátském Lidu objevili další osobnosti.

Foto: Max Rossi , Reuters

Také německý režisér Wim Wenders s manželkou dorazili do Benátek.

Článek

Více než o samotném snímku se pohříchu mluví o honičce bulvárních paparazzi, kteří pronásledovali Pitta s jeho adoptivními dětmi Maddoxem a Pax Thienem na jejich luxusní jachtě. Vtipkuje se tady, jestli by hollywoodská celebrita nechtěla hrát v příštím Bondovi.

Naopak ve funkci předsedy letošní poroty se představil německý světoběžník a režisér kultovního filmu Nebe nad Berlínem Wim Wenders. Na festival už dorazil známý portugalský filmař Manoel de Oliveira, jenž patří mezi nejstarší žijící osobnosti kinematografie. Letos v prosinci dovrší autor opusů jako Klášter či Božská komedie, který nedávno zavítal i na jihlavskou přehlídku dokumentů, úctyhodných sta let. V Benátkách sice představí jen starší krátký film Viditelné a neviditelné (2005), hříčku představující nemožnost dialogu mezi dvěma lidmi. Nicméně podle nejnovějších zpráv už točí další snímek.

Alžírská válka i módní svět

Zvláštní pocit zažívalo publikum při uvedení filmu PA-RA-DA Marca Pontecorva, který je synem slavného levicového filmaře Gillese Pontecorva, jehož Bitva o Alžír otevřela debatu nad špinavou alžírskou válku z 50. let. Snímek jeho syna inscenuje podle skutečnosti cestu známého francouzského klauna alžírského původu Milouda Oukiliho do Rumunsku v roce 1992, během níž se mu podařilo vytvořit cirkus z místních dětí, přežívajících bezprizorně na ulici.

Naopak film Matta Tyrnauere nazvaný Valentino: Poslední císař líčí životní i profesní osudy slavného italského návrháře, který oblíkal například Jackie Kennedyovou či princeznu Dianu. Přitom se pokouší s humorným nadhledem i pochopením nahlédnout do tohoto světa lesklé módy a marnotratných životních stylů.

Unikátní filmové zpracování vlastního divadelního představení předvedl v Benátkách iránský mistr filmového minimalismu Abbas Kiarostami. S pomoci více jak stovky divadelních herců inscenoval slavnou perskou poemu a přitom se jí snažil zaznamenat ani ne tak na pódiu, ale v zrcadle tváře svých diváků. Tím stylem se mu podařilo zachytit širokou paletu lidských emocí.

Reklama

Výběr článků

Načítám