Hlavní obsah

VIDEO: Filmový festival v Benátkách zahajuje Venkovský učitel a George Clooney

Právo, Michal Procházka

Na benátském Lidu poblíž slavného Hotelu des Bains začíná ve středu jeden z nejstarších festivalů na světě. 65. ročník MFF v Benátkách ozdobí nejenom řada filmových hvězd a novinek, ale v rámci doprovodné sekce Venice Days bude po letech uveden i český film Bohdana Slámy Venkovský učitel.

George Clooney přijel na filmový festival do BenátekVideo: ČTK

 
Článek

O slavnostní zahájení se postará nejen ruská herečka Xenia Rappoportová, ale hlavně světová premiéra velmi očekávaného snímku bratrů Coenových Spal to po přečtení (Burn After Reading), v němž se sešlo několik filmových celebrit.

Brad Pitt s kolegou Georgem Clooneymfoto: Reuters/Denis Balibouse

V Benátkách z nich uvidíme například George Clooneyho, ale i Brada Pitta, oba si zahráli dva roztomilé tělocvikáře, v jejichž rukou se náhodou ocitnou nebezpečné memoáry agenta CIA.

George Clooney dorazil do Benátekfoto: Reuters/Denis Balibouse

Ve filmu se dále objevili Tilda Swintonová a John Malkovich, po letech bratři Coenové obsadili svoji starou známou Frances McDormandovou, představitelku šéfinspektorky Marge Gundersonové z kultovního snímku Fargo.

Další filmy Achiles a želva, Rachel se vdává

Mezi očekávanými soutěžními snímky bude také nový film „japonského samurajského Chaplina“ Takeshiho Kitana Achiles a želva nebo rodinné drama režiséra Mlčení jehňátek Jonathana Demma nesoucí název Rachel se vdává.

Německý režisér Wim Wenders s manželkoufoto: Reuters/Max Rossi

Se svou novinkou Dokonalý den bude soutěžit i nám dobře známý Ferzan Özpetek, který v roce 2003 vyhrál s Oknem naproti v Karlových Varech. V následujících deseti dnech ale mohou benátští návštěvníci zhlédnout třeba autobiografický dokument legendární filmařky Nové vlny Agnes Vardové, pojmenovaný Agnesiny pláže.

Herečka Tilda Swintonováfoto: ČTK/AP/Joel Ryan

Milovníky českých filmů a naše producenty může těšit, že od doby Návratu idiota byl do Benátek znovu vybrán český film. Venkovský učitel Bohdana Slámy bude uveden v rámci 4. ročníku takzvaných Benátských dnů – Venice Days, které připomínají autorské filmy podobě jako Týden režisérů v Cannes či Forum na Berlinale.

Film představí režisér, producenti Pavel Strnad a Petr Oukropec a herci Zuzana Bydžovská a Pavel Liška, který bude navíc doprovázet ještě finský film Návštěvník režiséra Jukky-Pekky Valkeapäho, v němž také ztvárnil jednu z hlavních rolí.

Reklama

Související články

Pavel Liška jako venkovský učitel

Na hlavním nádraží v Lipsku, jednom z největších vlakových nádraží v Evropě, skončilo natáčení filmu scenáristy a režiséra Bohdana Slámy Venkovský učitel....

Pavel Liška: Rád unikám z města

„Praha je moc zrychlená, těžko si na ni zvykám, ale splnil se mi sen. Koupili jsme chaloupku na samotě u rybníka,“ říká Pavel Liška (36), držitel Českého lva,...

Výběr článků

Načítám