Hlavní obsah

Green screen - symbol splněných snů a fantazií

Novinky, Jan Stehlík
KARLOVY VARY

Hlavní vizuálním tématem letošního FFF je green screen, v českém překladu zelené pozadí. Nepochybně vás napadne, proč právě zelené. Proč není třeba červené nebo žluté.

Článek

Vzhledem k tomu, že se jedná o techniku kombinování kamerou snímaného reálného objektu – nejčastěji herců nebo hereček – s počítačovou grafikou, pak pro tyto účely vyhovuje barva, která se při zpracování dokáže nejlépe separovat. A to je buď zelená nebo modrá (blue screen).

Poté, co jsou herci kamerou nasnímáni před zeleným (nebo modrým) pozadím, je z natočeného záběru postprodukčně vytvořena tzv. maska a tam se pak klíčuje. To znamená, že se do klíčovacího pozadí, které je maximálně průhledné, dosazuje jiné prostředí, a to, co je neprůhledné, tedy většinou herci, zůstává tak, jak bylo natočeno (proto při rozhovorech s využitím klíčovacího pozadí bude host v zelené košili vypadat jako někdo, komu se nepovedl pokus o zneviditelnění).

Green screen je snadné si pořídit

.: Plakáty pracují s logickými dvojicemi - za použití green screenu.Foto archív FFF

Jedním z prvních filmů, kde byla tato technika použita, byla adaptace slavného románu Ernsta Hemingwaye Stařec a moře (1958). Zatímco před půl stoletím se jednalo jen o pár záběrů, dnes, jak známo, se touto zdokonalenou technologií natáčejí celé filmy. Logicky se jedná o díla, která dějem vstupují do neskutečných světů, fantasií, případně by stavba dekorací a přesuny štábu do vhodných lokací pohltily celý rozpočet nebo jej vystřelily do vesmírných končin.

Z posledních let se v souvislosti s technologií klíčování nejvíce mluvilo o komiksových adaptacích – například filmová verze komiksu Franka Millera 300: Bitva u Thermopyl byla natočená pouze na třech vcelku nevelkých studiových setech. Mimo jiné klíčování uvolňuje ruce i výtvarným stylizacím. Kdo viděl jinou adaptaci Millerova komiksu Sin City, ví, o čem mluvím.

Oprávněně si položíte otázku, co to má společného se studentským filmem. Zelené klíčovací pozadí si totiž můžete vyrobit svépomocí nebo jej koupit na internetu, aniž by se studentská peněženka nějak zásadně zadýchala (kolem pěti set korun). A počítačové programy pro práci s klíčem také nejsou nic nedostupného. Proto je také green screen na Fresh Film Festu - je to symbol splněných snů a fantazií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám