Hlavní obsah

Festivalové tipy: Od Jana Němce k japonskému westernu

Novinky, Jiří Flígl
KARLOVY VARY

Již pátým rokem zpestřuje prázdninovou sezónu kulturních akcí festival Fresh Film Fest zaměřený na studentskou a debutovou tvorbu z celého světa. Do neděle 31. srpna se bude o přízeň diváků v Karlových Varech přetahovat padesát jedna soutěžních snímků, z nichž už některé provází věhlas získaných mezinárodních ocenění, s lákavými tituly z doprovodného programu, pod kterými jsou podepsáni světově uznávaní režiséři.

Článek

Přehlídku včera slavnostně zahájila projekce pracovní verze filmu Holka Ferrari Dino, v němž se k bouřlivým srpnovým událostem roku 1968 a ke vzniku materiálu svého kontroverzního dokumentu Oratorium pro Prahu vrací jeden z předních filmařů české nové vlny Jan Němec. Hlavní role ztvárnili Karel Roden, Jan Budař a španělská herečka Tammy Sundquistová.

První den festivalu nabídl i další velká lákadla. Jednak mohli diváci zdarma zhlédnout kolosální dokument uznávaného amerického režiséra Spikea Lee Hurikán Katrina: Rekviem o čtyřech dějstvích, pozdní večerní projekce byla zase vyhrazena slavnostnímu zahájení soutěžní sekce debutů Fresh Generation, které obstará vypjatý jihokorejský survival horor Řezník.

Čtvrtek

Druhý den se festival rozjede naplno. Zatímco malé sály festivalového centra Thermalu budou věnovány mimosoutěžním studentským filmům, v hlavním sále se prostřídají bloky krátkých snímků ze soutěžních sekcí se dvěma celovečerními tituly z filmových velmocí jako Francie a USA.

Francouzský mysteriózní snímek o pátrání po záhadné ženě z obrazů malíře Watteaua To, co viděly moje oči režiséra Laurenta de Bartillata, který je jakousi více uměleckou a inteligentnější variantou Šifry mistra Leonarda, si „podá ruku“ se svým protipólem - českou předpremiérou americké hyperabsurdní komedie Tropická bouře. V ní se Ben Stiller, Robert Downey Jr. a Jack Black coby namyšlení herci účastní natáčení válečného filmu, které ovšem záhy přejde do reálného boje. Vedle toho se večer v kině Čas představí další dva snímky ze soutěže Fresh Generation, německý Sedm dní neděle a japonský Gachi Boy.

Pátek

Podobně nabitý bude i páteční program, během něhož se kromě dalších soutěžních bloků studentských krátkých filmů představí i další debuty, argentinský Les a hlavně české želízko v ohni Plani di giardini ideali osobitého českého dokumentaristy Radka Tůmy. Hlavní lákadlo třetího festivalového dne však přijde až s úderem půlnoci.

Po loňském úspěchu trojprogramu filmů Quentina Tarantina bude letošní noční maratón věnovaný jednomu ze současných filmařů, které autor kultovních Pulp Fiction nejvíce adoruje – mistrovi hongkongské žánrové kinematografie Johnniemu To. Vedle obou dílů jeho gangsterské série Volba se dostatečně vytrvalí diváci dočkají také ojedinělé filmové štafetu Železný trojúhelník, kde se To v režírování střídal s dalšími giganty hongkongského filmu Tsuim Harkem a Ringo Lamem.

Sobota

Sobota se už ponese v duchu slavnostního zakončení. Zatímco v kině Čas s osobitým rumunským filmem o dospívání Výtah skončí prezentace celovečerních debutů, tvůrci i diváci budou netrpělivě očekávat večerní ceremoniál. Na vyhlášení vítězů naváže projekce jednoho z posledních snímků všestranného Takashiho Miike, vloni v soutěži benátského festivalu uvedený japonský komiksově hyperstylizovaný western Sukiyaki Western Django.

Po asijské iniciaci k bujaré zábavě a oslavě konce festivalu pak zajisté přijde vhod nedělní programový „vyprošťovák“ v podobě projekcí vítězných filmů proložených absurdním rytmikálem totalitního věku z dílny Tomáše Vorla Kouř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám