Hlavní obsah

Zemřel herec Michal Dočolomanský

Právo, Novinky, Stanislav Dvořák, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA
Aktualizováno

Ve věku 66 let v úterý v bratislavské nemocnici zemřel populární slovenský herec Michal Dočolomanský. Představitel legendárního hraběte Teleke z Tölökö po několika měsících prohrál svůj boj s rakovinou plic.

Článek

Poslední týdny chodil Dočolomanský pravidelně na ozařování. Že má rakovinu zveřejnil letos v lednu. Herec si na veřejnosti kryl hlavu čepicí a dál kouřil.

Dočolomanský ztvárnil mnoho nezapomenutelných rolí ve slovenských i českých filmech, v televizi i v divadle.

Michal Dočolomanský zemřel Zdroj: Stream.cz

Michal Dočolomanský zemřel Zdroj: Stream.cz

Milióny diváků si ho oblíbily ve dvou vynikajících parodiích Oldřicha Lipského - Adéla ještě nevečeřela a Tajemství hradu v Karpatech. Postava hraběte Felixe Teleke z Tölökö jakoby byla psána přímo pro něj.

Michal Dočolomanský ve filmu Adéla ještě nevečeřelafoto: ČTK/Jan Kuděla

Narodil se v roce 1942 v Niedzici (dnešní Polsko). Již v dětství hrával v ochotnickém divadle. Studoval herectví na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě a po škole začal působit ve Slovenském národním divadle.

V sedmdesátých letech se začal často objevovat v televizi. Zahrál si např. v dobrodružném filmu Noční jazdci, v Medené věži a ve velmi oceňovaném snímku Juraje Jakubiska Tisícročná včela. Účinkoval také v normalizačním seriálu Inženýrská odysea a ve Vávrových Dnech zrady ztvárnil Jana Švermu.

Dočolomanský na Jihomoravském festivalu pohodových filmů v roce 2007foto: ČTK/Igor Zehl

Po roce 2004 trpěl vážnými zdravotními potížemi a pomalu se stahoval do soukromí. Stále však vystupoval ve Slovenském národním divadle. Na Slovensku několikrát vyhrál anketu o nejpopulárnějšího herce a v roce 2007 obdržel státní vyznamenání za mimořádného zásluhy o rozvoj Slovenska.

Šteindler: byl schopen zahrát všechno

Na Dočolomanského vzpomíná jeho herecká kolegyně Květa Fialová i Milan Šteindler. „Na Mišu Dočolomanského moc vzpomínám. Viděli jsme se dávno před tím, než jsme hráli ve filmu Adéla ještě nevečeřela. Byl to báječný člověk, herec od Boha daný. Byl to jedinečný herec, který přijímal každou roli. Věděli jsme spolu, že my Češi a Slováci patříme k sobě,“ řekla Fialová Právu.

Vašáryová: Miško, odpočívej v pokoji

Podle režiséra Milana Šteindlera, který s Dočolomanským v roce 2002 natočil film Perníková věž, to byl vynikající herec s širokým záběrem. "Je to pro mě velmi těžké. Byl to vynikající herec, který byl schopný zahrát úplně všechno od komedie až po tragédii, a hrál to skvěle, když si vzpomenu třeba na film Adéla ještě nevečeřela," řekl ČTK Šteindler.

Nejslavnější filmy a seriály Michala Dočolomanského

Adéla ještě nevečeřela

Tajemný hrad v Karpatech

Noční jazdci

Tisícročná včela

Inženýrská odysea

Četnické humoresky

Dodal, že Dočolomanský je pro něj symbolem člověka, který i ve vyšším věku může skvěle zvládat svoji profesi. "I na stará kolena, i když to nechci říkat, protože tak vůbec nevypadal, byl schopný hrát hru Na skle malované, kde hrál zbojníka, tancoval a projevoval se tam jako všestranný herec plný energie. Je to pro mě o to větší překvapení a větší šok," řekl Šteindler.

Reklama

Výběr článků

Načítám