Hlavní obsah

Vyjdou noví AC/DC, U2, Queen i Metallica

Právo, Jaroslav Špulák

Přestože prodejnost cédéček klesá a digitální prodej zdaleka nedosahuje výsledků, které se očekávaly, vyjdou na podzim další zajímavá alba, jak je každoročně zvykem.

Foto: Milan Malíček, Universal Music , Právo

Kytarista Kirk Hammett z Metalliky (vpravo) a skupina U2. Všichni slibují nová alba.

Článek

Nejbližším veledílem bude deváté studiové album americké Metalliky. Jmenuje se Death Magnetic a jeho černobílý obal zdobí podivná rakev. Kapela naváže na syrový thrashový sound, který mělo její dosud poslední album St. Anger z roku 2003. Novinku produkoval Rick Rubin, o kterém je známo, že na co sáhne, to se mu daří.

Vyjde i nové album skupiny Queen

Na začátku srpna na Ozzfestu v Dallasu hrála Metallica zkusmo novou skladbu Cyanide. „Reakce byly skvělé,“ radoval se posléze zpěvák James Hetfield. Ve stejný den, 15. září, vyjde i nové album skupiny Queen. Post zpěváka po zesnulém Freddiem Mercurym obsadil Paul Rodgers a zhostil se své role skvěle. Ještě před třemi lety Queen tvrdili, že bez Mercuryho album nevydají. Nyní je to jinak a kapela míří na evropské turné.

28. srpna se éterem rozezní pilotní skladba od nových australských AC/DC. Kapela, která své dosud poslední album Stiff Upper Lip vydala před osmi lety, pustí do rádií singl Rock’n’roll Train a tím dá najevo, že do říjnového vydání novinky zbývá jen několik dnů. V polovině srpna k písni točila v Londýně videoklip, čímž korunovala několikaměsíční studiovou práci na celé desce v kanadském Vancouveru.

S napětím se očekává jedenácté album irských U2. Na začátku srpna kapela přesídlila z Dublinu do Francie, kde chce počin dokončit. Pracovala na něm celý rok. „Chtěli bychom vydat desku na konci října,“ hlásí manažer U2 Paul McGuiness. „Použili jsme k její realizaci nejnovější studiové technologie, jelikož nám záleží na tom, aby byla co nejlepší.“

Práci na desce ukončila nadějná zpěvačka Pink. Vydat by ji měla 27. října, ovšem už v těchto dnech je možné v rádiu slyšet singl So What. Po třech letech nahrála nové písničky i Tracy Chapmanová. Její sbírka vyjde 10. listopadu pod názvem Our Bright Future a dohled nad ní měl Larry Klein, který v minulosti pracoval například i s velkou Chapmanové oblíbenkyní Joni Mitchellovou.

Slíbené je i album Whitney Houstonové

Na říjen ohlásila zatím nepojmenovanou desku „bílá dívka s černým hlasem“, zpěvačka Anastacia. „Vracím se, mám nového vydavatele, nové spolupracovníky, nové písně a už se nemůžu dočkat,“ hlásá.

Slíbené je i album Whitney Houstonové. Lidé kolem ní tvrdí, že deska sice vyjde, ovšem vzhledem k potížím s drogami, vztahy a neschopnosti ušetřit peníze lze očekávat okamžité stažení zpěvačky do ústraní. Jinými slovy bude sázet na to, že prodá co nejvíc alb a vydělá peníze na živobytí.

Rockový svět netrpělivě čeká na album kanadských Nickelback. Kapela se skvělým renomé ještě název novinky neoznámila. Ví jen, že vyjde v listopadu a bude následovníkem tři roky starého díla All The Right Reasons, jehož se prodalo na 10 miliónů.

Daniel Landa opožděně vydá nové album

Novinky budou vycházet i doma. Den před koncem září by mělo podle informace Sony BMG vyjít čerstvé album písničkáře Daniela Landy. Pracuje na něm několik měsíců, vydání ohlásil už na jaro letošního roku, ovšem vytíženost jinými projekty, koncertní turné a příprava projektu Zlatý drak v brněnském Národním divadle způsobily zpoždění.

2. října vyjde debutové album písničkáře Xindla X. Upozornil na sebe vítězstvím v soutěžních částech festivalů Zahrada a Porta. Jeho texty jsou ironické, hudba nikoli fádní, spíše promyšlená, zajímavě zaranžovaná a přitažlivá. Xindl X posléze vyrazí na několik propagačních koncertů s jiným písničkářem Xavierem Baumaxou. Každý by měl hrát skladby toho druhého.

NOVÁ ALBA
Září
Metallica – Death Magnetic
Queen – The Cosmos Rocks
Kings Of Leon – Only By The Night
Tom Morello: The Nightwatchman – The Fabled City
Sean Paul – The Next Thing
Travis – Ode To J Smith
Tina Turner – Tina (best of)
David Gilmour – Live in Gdansk (live + DVD)
Daniel Landa – Nigredo
Support Lesbiens – Lick It
Vladimír Mišík – Archa a hosté
Škwor – 5
Říjen
AC/DC – Black Ice
U2 – No Line On The Horizon
Pink – Funhouse
Keane – Perfect Symmetry
The Pretenders – Break Up The Concrete
Xindl X – Návod ke čtení manuálu
Listopad
Whitney Houston – Undefeated
Tracy Chapman – Out Bright Future
James Morrison – Songs For You, Truths For Me

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám