Hlavní obsah

Rekordní odliv televizních diváků zasáhl v létě hlavně Novu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny bývají pro televizní sledovanost pohromou. Zatímco Primu letos pravidelný odliv diváků moc nezasáhl, Nova zaznamenala rekordní pokles jak přes den, tak večer v hlavním vysílacím čase.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

V žebříčku sledovanosti se projevila mimo jiné olympiáda. (na snímku Barbora Špotáková po zisku zlaté olympijské medaile)

Článek

Průměrný měsíční podíl největší komerční tuzemské televize Nova na sledovanosti přes celý den klesl v červenci pod 36 procent, tedy na několikaleté minimum. Také v hlavním večerním čase byl měsíční podíl Novy v červenci rekordně nízký, a to od prosince roku 2005.

Podíl Novy přes celý den klesl v červenci ve srovnání s měsícem předcházejícím o 2,6 bodu na 35,5 procenta. Pohoršila si i ČT1, a to o půl bodu na 21,4 procenta. Naopak Prima si polepšila o sedm desetin a sledovala ji v průměru rovná pětina diváků u obrazovek; to je zároveň nejvyšší podíl za poslední rok. ČT2 si polepšila o osm desetin a sledovalo ji v průměru sedm lidí ze sta, kteří seděli u televizorů.

V hlavním večerním čase mezi 19:00 a 23:00, označovaném jako prime time, klesl podíl Novy o tři body na 38,6 procenta; nižších podílů dosáhla Nova naposledy v podzimních měsících roku 2005, kdy konkurenční Prima vysílala svou divácky úspěšnou reality show VyVolení. Prima se v hlavním čase v červenci polepšila o osm desetin na 20,1 procenta, což je stejně jako u celodenního podílu nejvíce od loňského srpna. ČT1 si v hlavním čase pohoršila o devět desetin na 22,9 procenta, naopak ČT2 zaznamenala nárůst o 1,2 bodu na 5,8 procenta.

Podíl Novy předminulý týden pod 30 procenty

Podíl Novy na sledovanosti přes den klesl nejvíce v předminulém týdnu. Dospěl k rekordnímu minimu za několik posledních let, pod hranici 30 procent. Také celodenní podíl ČT1 se ocitl na dvouletém minimu. Příčinou jsou nejspíše přenosy z letních olympijských her v Pekingu, které minulý týden vysílala především ČT2, jejíž podíly jsou naopak nejvyšší za poslední dva roky, od fotbalového mistrovství světa v červnu 2006.

Průměrný divák se díval dvě a tři čtvrtě hodiny za den

Lidé v červenci strávili u obrazovek v průměru dvě a tři čtvrtě hodiny každý den, což je dosud v letošním roce nejméně. Délka času je v létě tradičně nejnižší, neboť lidé tráví více času díky letnímu počasí mimo své domovy. Ve srovnání s loňským červencem se tato doba prodloužila o minutu, předloni to bylo dvě hodiny a 41 minut. Ve stejných měsících v letech 2002 až 2005 byla tato doba delší než letos.

Ze čtyřhodinového večerního prime timu lidé věnovali televizním programům hodinu a 14 minut, což je o minutu méně než loni v červenci, ale o dvě minuty více než před dvěma lety. Také ve stejných měsících v letech 2002 až 2005 lidé večer strávili u obrazovek více času než letos.

Reklama

Výběr článků

Načítám