Hlavní obsah

Liternetur@ Ještě pořád se neučíte čínsky?

Právo, Jakub Šofar

V postprckovském věku jsem byl členem jedné tlupy, která každý den, po skončení školy, pokračovala ve válce o nikdy neukončené vymezování prostoru svého působení. Když se nám podařilo zajmout člena nepřátelské bandy uličníků nebo když někdo mezi námi zradil, čekalo ho čínské mučení. Proč čínské, to dnes už opravdu nevím. Ale nejspíš si tehdy někdo přečetl nějakou dobrodružnou knížku, v níž Číňané dávali barbarům (tedy všem ostatním) krutou sodu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Před zahájením olympiády většina médií nasadila taky čínské mučení. Jediné, co chybělo v té čínské masáži, byla nabídka plastických chirurgů na operativní zešikmení očí. Kolem žádné olympiády se snad nenadělalo tolik rámusu. Větší šílenství bude asi až kolem té pražské bémovské (vtip, ale nesmějte se mu!).

Toto století bude čínské. Prý. Tvrdí to třeba experti investiční banky Goldman Sachs, do roku 2050 čínská ekonomika předhoní Spojené státy. A možná to bude daleko dřív.

Někteří čeští politici by rádi viděli Čínu jako zemi prioritního významu, dokonce se objevují články, ve kterých je nejlidnatější země světa označována za budoucího důležitého investora u nás. Počet státních návštěv (z české strany) dokazuje, že i my si chceme z čínského koláče zázraků uříznout, ne však ekonomická čísla. V roce 2007 byla sice Čína naším sedmým nejvýznamnějším obchodním partnerem dle obratu, jenomže vývoz (kolem 14 mld. Kč) je mnohonásobně menší než dovoz (kolem 185 mld. Kč) a pasivní saldo obchodní bilance činí tedy téměř 171 mld. Kč. Žádná pěkná numera, i když značná část dovozu je reexportována dál po Evropě.

Důležitým ukazatelem pro hodnocení ekonomického vývoje jsou výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Zatím jsem se nikde nedočetl, kolik procent z nich je v čínském portfoliu opravdu domácího původu, to znamená, že byly v Číně nejen vyrobeny, ale i vymyšleny. Nebo opačně: kolik procent výrobků či zařízení Made in China s vysokou přidanou hodnotou je vlastně vybíraným úrokem (a penále) za používání hedvábí, papíru, kompasu a střelného prachu? Je to férová satisfakce? Nejdůležitější ale přece je vyrábět a obchodovat a Číňané to umějí. Samozřejmě bych se vůbec nedivil, kdyby většina vlajek tibetské exilové vlády, se kterými se demonstruje za svobodu Tibetu a které jsou v Číně zakázány, byla vyrobena někde v Šanghaji nebo v Kantonu.

Pro všechny developery, stavební firmy a energetické giganty je Čína vysněnou zemí: když na mapě výboři namalují silnici, přehradu nebo plynovod, tak se tam ihned začne stavět, i kdyby v těch místech rostla máčka plocholistá, poletoval ucháč světlý, žilo třeba 150 000 obyvatel a nebo tam bylo jen a pouze krásně. I tohle je druh mučení.

Pro všechny developery, stavební firmy a energetické giganty je Čína vysněnou zemí: když na mapě výboři namalují silnici, přehradu nebo plynovod, tak se tam ihned začne stavět, i kdyby v těch místech rostla máčka plocholistá, poletoval ucháč světlý, žilo třeba 150 000 obyvatel a nebo tam bylo jen a pouze krásně. I tohle je druh mučení.* www.cinsky.cz

Informační a zpravodajský server o Číně Čínsky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám