Hlavní obsah

Krásy zahrad Pražského hradu

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jich čtyřiadvacet a uchvacují po staletí svou krásou, pohostinně zvou k odpočinku i zadumání. Fotograf Přemysl Vacek (1979) objevil v publikaci Zahrady Pražského hradu (vydal Havlíček Brain team) jejich osobitost mladistvým okem, Jan Žáček (1963) je představuje s erudicí historika. A skutečnost nabízí obnovené půvaby.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Pražský hrad

Článek

Už jejich názvy oslovují fantazii: Rajská zahrada, Svatováclavská vinice, Bažantnice, Jelení příkop. Nebo vybízejí na procházku staletími. Hartigovská zahrada, kterou proměnil kolem roku 1720 čerstvý majitel paláce hrabě Jan Hartig, Ledeburská zahrada, pojmenovaná po Adolfovi hraběti z Ledebouru, který ji získal v roce 1852. Malá i velká Pálffyovská zahrada, která získala název podle uherské šlechty, která je vlastnila v 19. století.

Původně tam byly vinice. Nebo Lumbeho zahrady se skleníky zásobujícími Hrad květinami. Od Černínů místo v 60. letech 19. století koupil chirurg Karel Lumbe.

Určitě je to fascinující procházka úchvatným prostředím stromů a květeny. A děl architektů od Blažeje Santiniho Ajchla, Kiliána Ignáce Dienzenhofera přes Josipa Plečnika, jeho žáka Otto Rothmayera po Jaroslava Fragnera či Pavla Janáka.

Reklama

Související články

Netradiční pohled na město

Architektonické dějiny měst jsou oblíbenou četbou. Mají obvyklou strukturu a pro Evropu mají téměř jen dva možné začátky – města římského založení a města...

Premiéry – Máj, Rudý baron a Funny Games USA

Tento týden se premiéry dočkal F.A. Brabec se svým odvážným projektem zfilmování básně Máj, dalšími filmy týdne jsou drama z První světové války Rudý baron...

Výběr článků

Načítám