Hlavní obsah

Zpěvák Shelter dal přednost józe před punkem, v Trutnově ale vystoupí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival v Trutnově dává neobyčejnou šanci vidět legendární newyorskou hardcorovou kapelu Shelter, která už dva roky nehraje. Odehraje jen jediné vystoupení, prozradil Novinkám zpěvák Ray Cappo, který začínal v legendárních představitelích straight edge Youth Of Today. Po jejich rozpadu založil Shelter, v nichž se projevoval jeho příklon k hnutí Hare Krśna.

Článek

Jak dlouhé bude vystoupení?

Po nás vždycky chtěli, abychom hráli hodinu až osmdesát minut, ale po pravdě poslouchat Shelter nebo Youth Of Today osmdesát minut by bylo bláznivé. Shelter a Youth Of Today byly kapely, které nikdy nehrály déle než 40 minut. Je to dáno typem hudby, stylem a energií, kterou máme, je to velmi koncentrované. Je to jako sprint na sto metrů. Hrát déle by bylo příliš vyčerpávající. To je jako sprintovat 700 metrů.

Například moje první kapela Youth Of Today, která začala před 22 lety, měla na první desce osm písní, přitom to byl singl.

Jaké to je vracet se k písním Youth Of Today po tolika letech?

Pro mě je to jako vykovat pouzdro s údaji o minulé době, nebo si procházet ročenky. S písněmi se vybaví všechny emoce a zážitky, které jsem měl v té době, co mi procházelo hlavou. Texty jsou velmi osobní a zachycují, jak jsem se díval na svět, i co jsem dělal a co jsem měl v hlavě. Když začínali Shelter, byl jsem mnich a když se vracím k jejich písním, vybavují se mi mé tehdejší názory. No, nyní jsem ženatý a mám čtyři děti.

Není problém se vracet k písním z té doby, protože jste se příliš posunul?

Ne, protože se moje názory moc nezměnily. Nyní jsem ponořen do jógy a do kultury spojené s ní, do indické kultury, která vždy zdůrazňovala čistotu života, takže nepít, nekouřit, být vegetarián. Je to podobný postoj jako u krśnovců. A jógu jsem dělal po celou tu dobu, no a nyní jsem se stal jejím učitelem.

Jeden z mých studentů jógy je profesor hudby. Ptal se mě, co jsem dělal dřív, a když jsme mu řekl, že jsem byl hudebník, tak si o mně leccos zjistil. Řekl mi: "Viděl jsem všechna vaše videa a musím mám povědět jedno: na hodinách jógy říkáte stejné věci, jako jste křičel na pódiu.“

Přirozeně, jak rostete, tak se mění trochu vaše perspektiva, máte děti, učíte se od dětí, leccos se naučíte když jste mnichem, být součástí hardcorové scény vám taky hodně dá, ale poselství je stejné, i když prostředek je jiný.

Vrátíte se k hudbě?

Ne. Tohle je výjimečné a nechci, aby to bylo pravidelné, i když se nikdy nemá říkat nikdy. Nejsem člověk, který je s něčím buď propojen, nebo odpojen. Někdo říká, že reunion není dobrý, jiný, že je skvělý. Já nevím, jak to je, jsem oddán své práci učitele jógy , to je moje radost a vášeň. A jsem oddán rodině, kterou miluji, takže nechci od ní být pryč, měsíc nevidět syna, protože jsem na turné. Ale když přišla nabídka na hraní na jeden víkend, nebyl jsem proti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám