Hlavní obsah

Slavné verše z Máje poprvé před kamerou

Právo, Věra Míšková

Osm let uplynulo od premiéry filmu Kytice, který kameraman a režisér F. A. Brabec natočil na motivy Erbenovy slavné sbírky. Úspěch byl ještě větší, než se čekalo. Nyní přichází týž filmař s další literární klasikou: poprvé v historii se na plátna kin dostává Máchův Máj.

Foto: Petr Horník, Právo

Scenárista, kameraman a režisér F. A. Brabec před plakátem svého filmu Máj.

Článek

„Máj s Kyticí patřil do výběru asi 15 knih, které jsme si jednou vzali na dovolenou s dětmi. A právě tyto dvě jsem zatoužil převést do filmu,“ řekl Právu F. A. Brabec a dodal, že natočit Máj bylo komplikovanější. „Nebylo možné škrtnout nejznámější verše, a přitom jsme museli stvořit filmový příběh. I proto se Máj dostává do kin deset let od prvního nápadu.“

Děj filmu vypráví příběh Jarmily a jejích dvou milenců, z nichž jeden je zavražděn a druhý je za to popraven. Příběh má reálný předobraz ve skutečné události otcovraždy, kterou spáchal 7. května 1774 Hynek Schiffner na svém otci. Byl za to odsouzen k smrti lámáním v kole a byla to prý poslední poprava tohoto druhu vykonaná v českých zemích.

Zelený funkcionář Stropnický  

„Mácha slyšel ten příběh vyprávět a volně ho použil. My jsme nyní podobně volně naložili s jeho Májem,“ řekl Brabec. Do rolí Viléma a Jarmily obsadil režisér funkcionáře strany zelených Matěje Stropnického a studentku mezinárodních vztahů Sandru Lehnertovou z Chomutova, která v rámci prvních filmových zkušeností absolvovala i několik nahých scén.

„Neuměla jsem si to představit, ale po několika rozhovorech s Františkem jsem pochopila, že nahé scény nemusejí být nejtěžší, a když na ně došlo, připadaly mi úplně přirozené,“ řekla Lehnertová.

V dalších rolích uvidí diváci Jana Třísku jako kata a vypravěče, Juraje Kukuru v roli Schiffnera, Kryštofa Hádka jako loupežníka. Hudbu složili Support Lesbiens, ale svůj podíl na ní má i F. A. Brabec. „To už tak chodí, že u filmu má vždycky pravdu a o všem rozhoduje režisér. Oni měli svobodu v motivech, které přinesli, ale s těmi motivy jsme pak pracovali, a já jsem byl doslova u každého tónu,“ vysvětlil Brabec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám