Hlavní obsah

Britští spisovatelé protestují proti přístupnosti podle věku u knih

Právo, Zbyněk Vlasák

Od letošního podzimu se chystá několik britských nakladatelství zavést filmovým průmyslem inspirovanou novinku. Kupující si na přebalech knih budou moci přečíst, od kolika let je jejich obsah vhodný ke čtení. Proti se postavilo formou petice už 750 autorů dětské literatury včetně Terryho Pratchetta nebo Joanne K. Rowlingové.

Foto: Radek Petrášek , ČTK

Je Harry Potter pro sedmileté, nebo desetileté? Tuto otázku chtějí vyřešit vydavatelé za rodiče.

Článek

Nakladatelství počítají s rozlišením do pěti kategorií – vhodné od 5, 7, 9, 11 a 13 let. Knihy také budou nosit doporučení, na kterém místě v knihkupectví či v knihovně by měly být umístěny.

„Neexistuje nic jako průměrný sedmiletý chlapec. Může být stejný jako čtyřletý, desetiletý nebo jako já – pětašedesátiletý. Celé je to podle mě nesmysl,“ protestoval proti zavedení značek dětský spisovatel Michael Morpurgo na Edinburském mezinárodním knižním festivalu. „Když řeknete, že je kniha pro sedmileté, bude jí devítiletý kluk číst jen pod lavicí někde vzadu ve třídě,“ citovala ho BBC.

Naopak Sarah Gradyová, programová ředitelka festivalu se za novinku postavila: „Dětské knihy kupují rodiče, ne děti, a já rozumím snaze nakladatelů přinést jim co nejvíce informací.“

„Obecně to považujeme za pozitivní krok, protože to usnadňuje orientaci malých čtenářů a jejich rodičů na překypujícím knižním trhu,“ říká k tomu Radovan Suk z nakladatelství Albatros, které podobnou informaci uvádí v tiráži již řadu let.

„Chápeme to ale spíše jako doporučení, podle kterého si děti mohou udělat obrázek, zda je kniha vhodná právě pro ně. Díky tomu se mohou vyvarovat toho, že knize prostě nebudou rozumět, ojediněle i případného emocionálního šoku z nevhodných scén,“ dodal Suk.

Reklama

Výběr článků

Načítám