Hlavní obsah

Kapela Plain White T’s chce udělat svůj koncert co nejintezivnější

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká kapela Plain White T’s vystoupí v úterý v pražském klubu Rock café. Frontman Dave Tirio si pochvaluje, že po krátkých festivalových setech mohou konečně odehrát regulérní koncert.

Foto: EMI, Novinky

Plain White T’s, zleva Mike Retondo (baskytara), De’Mar Hamilton (bicí), Tom Higgenson (zpěv), Dave Tirio (kytara) a Tom Lopez (kytara).

Článek

Prosluli jste baladou Hey There Deliah, která se vymyká ostatním vašim rockovým písničkám. Nepovažujete to vůči své běžné tvorbě za neférové?

To mě docela pobavilo. Je pravda, že ta píseň se liší. Ale na tom, abychom prorazili, pracujeme hodně dlouho a poctivě. Myslím, že si to zasloužíme.

Budete v budoucnu ve své tvorbě hledat nějakou podobnou skladbu?

Ta píseň je hudebně velmi propracovaná, v kombinaci se zajímavým příběhem zní přesně tak, jak to má být. Na nové desce také věnujeme pozornost textům a snažíme se každé písni věnovat maximální péči a nahrát ji přesně tak, jak si zaslouží. Měli jsme na nové album hodně času, a tak jsme ho využili a vtiskli písním individuální charakter. Doufám, že se podaří, aby je lidé měli tak rádi jako Hey There Deliah.

Letos jste získali dvě nominace na Grammy. Jaké bylo být na ceremoniálu a čekat na vyhlášení?

Bylo to ohromující. Zažili jsme pár podobných akcí, ale žádnou tak významnou. Letěli jsme na ceremoniál celý den z Evropy. Já a zpěvák Tom Higgenson jsme museli do haly rozdávat rozhovory. Šli jsme po červeném koberci a ten byl hodně dlouhý. Potom jsme na místě byli obklopeni všemi těmi velkými umělci a byli jsme nervózní. Sedíte tam s žaludkem na vodě a pak je to tak rychle pryč. Byli jsme docela sklíčení, protože jsme mysleli, že máme slušnou šanci. Vyhrála Amy Winehouse, zaslouží si to.

Co vůbec znamená váš název?

Jedna z nejtěžších věcí je pojmenovat vlastní kapelu. Přemýšleli jsme, jaká hudba nás v minulosti oslovovala. Máme rádi muziku z 50. a 60. let, Beatles a podobně. Pak jsme hodně přemýšleli o Jamesi Deanovi, Marlonu Brandovi a jejich filmech. Věc, která tyto osobnosti spojuje, je obyčejné bílé tričko. Všichni je nosili. Jednoduchá bílá trička jsou ikonickou součástí popové kultury. Jsou prostá, každý je vlastní. Proto Plain White T’s. T’s znamená trička.

V září vyjde vaše nové album Big Bad World, což znamená Velký špatný svět. Co je na tomto světě špatné?

Tak se jmenuje jedna písnička. Není to tak depresivní, jak to zní. Není to míněno úplně vážně. Je o tom, co všechno člověka v životě táhne zpět, o špíně, kterou musíte projít, a že to musíte proměnit v pozitivum. Další témata se týkají postavení jednotlivce ve světě a jeho zodpovědnosti, v jedné písni Tom zpívá o pokaženém vztahu a bere na sebe zodpovědnost za své chyby. Název Big Bad World se zdál jako vhodné pojítko pro celé album.

Jak bude vypadat vaše pražské vystoupení?

Současné koncerty jsou poměrně zábavné, protože testujeme několik nových písní. Jinak zahrajeme spoustu skladeb ze starších nahrávek. Také je bezva, že to je samostatný koncert, delší sety jsou po festivalovém létě fajn. Nikdy jsme nebyli v Praze a o to se k vám víc těšíme. Bude to takový seznamovací koncert a my se pokusíme ho udělat co nejintenzivnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám