Hlavní obsah

V novém českém filmu Anglické jahody zazní i hudba Tomáše Kluse

Novinky, Stanislav Dvořák

Dramatický příběh Anglické jahody režiséra Vladimíra Drhy se odehrává během 21.srpna 1968. Použil k němu mimo jiné hudbu mladého písničkáře Tomáše Kluse. Do kin vstupují Anglické jahody v listopadu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hlavní hrdinové nového českého filmu Marie Štípková a Ivan Lupták

Článek

"Anglické jahody jsou milostným příběhem mladých lidí, kteří se ocitli v nesprávnou dobu na nesprávném místě. A stejně tak je osudovým příběhem generací, jejichž sen o svobodě byl právě téhle srpnové noci násilně přerván," uvedla Uljana Donátová, která film mediálně zastupuje.

Hudba k filmu je složena ze známých hitů 60. let, ale i z nové tvroby mladého skladatele a písničkáře Tomáše Kluse, který vydal v březnu nadějný debut Cesta do záhu(d)by.

Pohled Anglických jahod nemá být politickým plakátem, ale příběhem lidí na obou stranách barikády – okupovaných i okupantů. "Možná budu obviňován, že nadržuji okupantům a já to přijímám,“ říká režisér Drha na závěr filmu o filmu a dodává: „Je to film o lidech, ne o politice!“

Viktor Preiss a Nina Divíšková

Pro film získal Drha vynikající české herce (Viktor Preiss, Nina Divíšková) a také ruskou filmovou a televizní hvězdu Alexeje Bardukova.

„Mně bylo v tom osmašedesátém jednadvacet. Pamatuji si, že nás ty události zastihly v Itálii a chtěli jsme se se ženou vrátit domů, což nebylo úplně jednoduché. A ten mladý hrdina ve filmu je úplně stejně starý. Tak se na něj dívám s určitou nostalgií,“ říká představitel otce, Viktor Preiss.

Tomáše, filmového syna Viktora Preisse hraje v Anglických jahodách Ivan Lupták: "O 21. srpnu 1968 jsem do této doby věděl jen z hodin dějepisu na střední škole, a to jen velmi zhruba, ze základní školy si nepamatuji vůbec, že bychom se o tom něco učili. A považuji to za hrubou chybu, že je tento mezník v novodobé české historii tak ignorován, podobně jako listopad 1989, o kterém dnešní mladá generace ví maximálně to, že se chodilo zvonit klíči na Václavské náměstí.“

Více informací na www.anglickejahody.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám