Hlavní obsah

Odnože festivalu Rock for People nabízejí průřez toho nejlepšího

Právo, Jaroslav Špulák

Pořadatelé festivalu Rock for People si před několika lety vymysleli sérii menších akcí, které pod svými plnohodnotnými názvy představují v různých koutech Čech to nejlepší, co bylo v posledních letech možné na Rock for People vidět.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Publikum festivalu Rock for People

Článek

Přidávají k nim nesporné talenty, z nichž letos nejvýraznější je svébytný a ironický písničkář Xindl X, jenž se představil například na přehlídce v Kytlici či minulý týden v Litvínově.

Za každého platícího návštěvníka, který přijde na některý z festivalů, odevzdá pořádající Ameba Production jednu korunu obecně prospěšné společnosti Rozmarýna. Ta pomáhá mladým lidem, kteří vyrostou v dětském domově, nebo lidem z nefunkčních rodin a žijícím na ulici.

.: Horkýže slíže v nejlepší formě. Zleva: Juraj Štefánik (kytara, zpěv), Marek Viršík (bicí), Mário Sabo (kytara) a Peter "Kubo" Hrivňák (zpěv, baskytara).foto: PRÁVO/Milan Malíček

Natruc zradilo počasí

V sobotu se na Kmochově ostrově v Kolíně konal další z těchto satelitních festivalů – Natruc. Charakterizovalo ho chladné a deštivé počasí. Odehrál se ale v důstojných podmínkách, neboť na ostrově vyrostlo během roku příjemné multikulturní zařízení s arénou pro několik tisíc diváků, sociálním zařízením a dlážděnou cestičkou, která byla pro sobotní akci veledůležitá.

Na dvou pódiích se vystřídalo sedmnáct skupin, mezi nimi i zajímavá maďarská parta Insane. S nejvřelejším přijetím se ovšem setkali tradiční „velikáni“ satelitních festivalů Rock for People.

.: Vypsaná fixa, zpěva Pítrs (bicí), Márdi (zpěv, kytara), Mejn (baskytara), mejla (kytara). foto: Sony BMG

Před odjezdem na dovolenou si s chutí zahráli a zašprýmovali slovenští Horkýže slíže, které při vystoupení svévolně chvíli doprovázely tři dívky a svými horkými tanci zahřály jinak studený vzduch u Labe.

Vypsaná fixa kralovala s průřezem repertoáru z deseti let své existence a radost jí udělalo, že velký ohlas sklízejí především nové písně z loňské desky Fenomén. Čechomor pohladil srdce lidovými písničkami z Čech i Moravy a houslista Karel Holas Právu prozradil, že souběžným koncertováním s cimbálovou muzikou Martina Hrbáče z Horňácka se mu splnil dávný sen. „Hrbáčova cimbálovka je absolutní špička,“ vysvětlil.

.: Karel Holas ze skupiny Čechomor.foto: Právo/Sony BMG

Pozornému zájmu asi dvou tisícovek diváků neušla ani vystoupení Anety Langerové, Sta zvířat, Cocotte Minute či UDG.

Reklama

Související témata:

Související články

Rock for People je i pro děti

Druhým dnem pokračoval ve čtvrtek ve Festivalparku na letišti v Hradci Králové čtrnáctý ročník hudební přehlídky Rock for People. Její první noční hvězdou byla...

Výběr článků

Načítám